Кулинарни рецепти » Разпъната сьомга

 Разпъната сьомга
(Финландия)

Продукти:

• 1 голяма сьомга (есетра, сом и др.)
• 1 пакетче краве масло
• копър
• сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Изчистваме рибата люспите, без да я мокрим,и я избърсваме с меки хартиени салфетки. Чистим внимателно, за да не повредим кожата.

Разрязваме я откъм гърба, внимателно изваждаме централната кост и разтваряме рибата, така че да не се разкъсва коремът. Главата също разрязваме по дължина и освобождаваме двете й половинки от меката част. Махаме вътрешностите.

Разпъваме рибата върху дървена дъска с кожата надолу. Поръсваме със сол и черен пипер. Оставяме да се осоли равномерно около 1 час. Заковаваме с десетина дълги пирончета на равни разстояния, така че пироните да могат лесно да се отковат.

Наклаждаме огън. Поставяме дъската вертикално и леко наклонена на 30-40 см от огъня, така че пламъкът да достига до нея. Не я слагаме на по-голямо разстояние, защото сокът й ще изтече и тя ще изсъхне.

Ако е необходимо, по време на печенето можем да приближим дъската към огъня, но той не трябва да пърли рибата. Печем около 1 час, докато добие красив златистокафяв цвят.

Сваляме рибата от дъската и я намазваме с размекнато на стайна температура масло, в което сме объркали много ситно скълцан копър. Поднасяме с гарнитура от варени картофи, пюре от спанак или омлет.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Македонска мусака

Продукти: • 500 г кайма • 3-4 с.л. олио • 3-4 големи патладжана • 2 глави лук • 3 домата • 1 ч.ч. бяло вино • 1 кисело мляко • 1 ч.л. сода бикарбонат • 2 яйца • 1 с.л. брашно ...

Сладко от зелени шишарки

Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...

Козуначени соленки

Продукти: • 500 г козуначено тесто • 1 яйце • 1 к.ч. настърган кашкавал Начин на приготвяне: Разочваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена ч...

Нещо като ябълков пай

Продукти: • 4-5 ябълки (в зависимост от големината им може да са по-малко или повече) • 2 яйца • 1 водна чаша захар • 1 водна чаша брашно • 1 пакетче бакплувер • 3/4 водна чаша кисе...

Начало