Кулинарни рецепти » Торта с ябълки, мед и грис

 Торта с ябълки, мед и грис

Продукти:

• 180 г меко масло
• 3/4 ч.ч. мед
• 3 яйца
• 2 ч.ч. брашно с бакпулвер
• 1 ч.ч. грис
• 8 ябълки
• 1 бутилка червено сухо вино
• 1/2 ч.л. канела
• сока и кората на 1 лимон
• 1 ч.ч. захар

За карамела:

• 1 1/2 ч.ч. захар
• 1/2 ч.ч. вода

Начин на приготвяне:

Обелваме ябълките и ги нарязваме на четвъртинки. Смесваме виното със захарта и канелата. Прибавяме малко настъргана лимонова кора, слагаме ябълките и варим 20 минути, докато поомекне плода. Изцеждаме добре.

В съд с капак смесваме водата и захарта и слагаме на силен огън до получаване на златист карамел. Важно е да затворим съда много добре, почти херметически. Сипваме карамела в тавичка. Изчакваме да изстине и подреждаме върху него парчетата ябълки.

Разбиваме маслото и смесваме с меда, яйцата, брашното и гриса. Прибавяме лимоновия сок и настърганата лимонова кора и омесваме гладко тесто.

Изсипваме тестото върху ябълките и печем 40-60 минути на 170 градуса, докато сладкишът засъхне. Внимателно изваждаме от тавата в чиния за сервиране.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Саздърма от свинско месо

Продукти: • 3 кг свинско месо • 1 кг сланина • 80 г сол • дафинов лист Начин на приготвяне: Нарязваме на парчета месото и сланината и ги пържим, докато напълно се стопи мазнината...

Солени пурички

Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...

Люти чушки по селски

Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...

Мелчета

Продукти: • 2 кг брашно • мая за хляб (колкото кибритена кутийка) • 1 л прясно мляко • 3 с.л. олио • 3 с.л. захар За сиропа: • 2 ч.ч. вода • 1 и 1/2 ч.ч. захар Начин на...

Начало