Продукти: (за 4 порции)
• 12 едри миди
• 2 моркова
• 1 корен магданоз
• 1 глава лук
• 2 с.л. брашно
• 2 с.л. краве масло
• 200 мл течна сметана или прясно мляко
• 1 жълтък
• сол
Начин на приготвяне:
Накисваме мидите за 2 часа в студена вода, след което ги почистваме и измиваме много добре. После ги заливаме с вряла вода и варим, докато се отворят. Изваждаме месото и го оставяме на топло.
Нарязваме на ситно морковите, магданозения корен и лука и леко ги запържваме в сгорещеното масло. Поръсваме брашното и също го позапържваме.
Разреждаме с прецедения горещ бульон от мидите и варим, докато корените омекнат. Пасираме супата, посоляваме на вкус и кипваме на огъня.
Застройваме с разбития в сметаната жълтък, сипваме супата в чиниите за сервиране и във всяка чиния слагаме по малко от нарязаните миди.
Продукти: • 125 г краве масло • 1/2 ч.ч захар • 1 яйце • 1 с.л кисело мляко • 1 бакпулвер • 2 ч.ч брашно • 1 к.ч. сладко по избор • 1 ч.ч. орехови ядки Начин на приготвяне: ...
Продукти: • 4 яйца • 4 с. л. кисело мляко • 1 ч.ч. захар • 1 и 1/2 ч.ч. брашно • 1 бакпулвер • 1/2 к. ч. олио • 4 нектарини Начин на приготвяне: Смесваме яйцата, киселото м...
Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...
Продукти: • 1 1/2 ч.ч. прясно мляко • 1 1/2 ч.ч. олио • мая колкото кибритена кутия • 2 с.л. захар • 1 с.л. сол • 2 яйца • брашно около 1 кг За плънката: • 1 кг кайма • ...