Кулинарни рецепти » Орехова торта

 Орехова торта

Продукти:

• 8 яйца
• 16 с.л. счукани орехи
• 8 с.л. захар
• 1 к.л. бакпулвер
• 1 с.л. какао

За крема:

• 500 мл прясно мляко
• 3 с.л. брашно
• 250 г захар
• 1 ванилия
• 200 г краве масло
• 1/2 ч.ч. пудра захар

Начин на приготвяне:

Разбиваме с миксер на пяна жълтъците и захарта. Прибавяме орехите и какаото. Разбиваме белтъците на сняг и лъжица по лъжица ги избъркваме в яйчената смес /тази операция се прави с дървена шпатула и много леко, за да не спаднат белтъците/.

Намазваме с масло и наръсваме с брашно формата, в която ще печем. Изливаме сместта и печем в предварително загрята умерена фурна. Изстиналия блат режем на две части напречно с конец.

Правим два крема: единия от млякото, брашното и захарта, а другия – от добре разбитото с пудрата захар брашно. Като бъркаме непрекъснато с дървена лъжица, сипваме този крем в яйчния.

Двете половинки на блата сиропираме с лек сироп от вода и захар или с прясно мляко, слепваме с пласт крем и отвън намазваме тортата също с крем. Гарнираме по желание.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кифли с локум

Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...

Зелен фасул с люти чушки

Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...

Туршия 60 ЧУШКИ

Продукти: • 60 месести червени чушки • 1 кг моркови • 1 кг целина • 1 кг карфиол • 200 захар • 250 мл оцет • 250 мл олио • 125 г сол • 20 аспирина Начин на приготвяне: ...

Калоферски сладки

Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...

Начало