Продукти:
• 500 г готов козунак
• 5 яйца
• 1 л прясно мляко
• 3 с.л. брашно
• 1 с.л. масло
• 8 малки целувки
• 50 г шоколад
• настърганата кора на 1 лимон
• 1 ванилия
• 2 водни чаши захар
• 1 шепа сухи плодове
Начин на приготвяне:
Размиваме брашното размиваме в 1 ч.ч. мляко и прибавяме предварително разбитите 1 водна чаша захар и жълтъци. Останалото мляко кипваме, сипваме сместа при непрекъснато бъркане и варим до сгъстяване. После добавяме маслото и ванилията.
Обелваме кората на козунака и го нарязваме на тънки филийки. Половината от тях нареждаме в тортена форма, като празнините запълваме с трохи.
Върху тях изсипваме половината от крема и поръсваме с настърганата лимонова кора и нарязаните на ситно плодове (сушени смокини, кайсии). Отгоре нареждаме останалите филии козунак и заливаме с останалия крем.
Петте белтъка разбиваме с втората чаша захар на сняг, прибавяме в сместа натрошените целувки и получената смес изсипваме на купчинки върху изстиналия крем. Отгоре поръсваме с настърган шоколад.
Тортата поднасяме след като е престояла 1 нощ в хладилника.
Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...
Продукти: • 4 кг червени пиперки • 1 кг чорбаджийски чушки • 2 кг червени домати • 1 връзка целина • 3 глави чесън • 2 ч.ч. оцет • 2 ч.ч. олио • 1 ч.ч. захар • 3 с.л. сол На...
Продукти: • 1 кг бял и черен свински дроб • 1 кг месо • 1 кг сланина от главата • 1 сърце • дебели свински черва • 200 г ориз • 70 г сол • 40 г стрита чубрица • 3 ч. л. бахар •...
Продукти: • кг свинско контра филе • 150-200 г сланина • 150 г кашкавал • 40 г краве масло • 5 скилидки чесън • магданоз • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: ...