Продукти:
• 1 ч.ч. ориз
• 1 1/2 к.ч. захар
• 1 л прясно мляко
• 3 яйца
• 1 ванилия
• настъргана лимонова кора
• сол
• плодов сироп за поливане
• краве масло за намазване на формата
• захар за поръсване
Начин на приготвяне:
В 3-4 ч.ч. вряща вода изсипваме ориза и варим 3 мин, като разбъркваме. Прецеждаме и го обливаме със студена вода. Загряваме до кипване млякото, в което сме добавили настърганата лимонова кора и ванилията. Отделяме 2 ч.ч., а в съда с останалото мляко сипваме изцедения ориз. Добавяме захарта и щипка сол. Варим на слаб огън около 50 мин, като от време на време доливаме по малко от отделеното мляко, което трябва да държим горещо. Отстраняваме от огъня и оставяме сместа да изстине.
Отделяме жълтъците от белтъците и разбиваме белтъците на гъст сняг, разбъркваме жълтъците с ориза и внимателно прибавяме при непрекъснато бъркане разбитите белтъци към сместа. Изсипваме в намазана с масло и поръсена със захар форма. Поставяме формата в по-голям съд с вода и печем около 50 мин или докато се зачерви добре в предварително загрятата до 250°С фурна.
Тортата е готова, когато притиснатата с пръст повърхност се връща обратно. Сервираме тортата студена във формата, в която сме я пекли, а отделно сервираме купичка с горещ плодов сироп за поливане.
Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръ...
Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...
Продукти: • 150 г брашно • 300 г кристална захар • 7 яйца • 3 жълтъка • 150 г счукани орехи • 150 г краве масло • 75 г пудра захар • 1 ванилия Начин на приготвяне: Разбив...
Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...