Кулинарни рецепти » Сметанова торта с портокали

 Сметанова торта с портокали

Продукти:

• 6 яйца
• 300 г захар
• 300 г бяло брашно
• 6 с. л. вода
• 1 бакпулвер
• 30 г краве масло
• червена боя за сладки
• 1 портокал
• 500 г сметана за крема

За сиропа:

• 100 г захар
• портокалова есенция


Начин на приготвяне:

Отделяме жълтъците от белтъците, поставяме ги в дълбок съд и прибавяме към тях водата и захарта. Раз-бъркваме и разбиваме до гъст крем, като прибавяме червената боя. В отделен съд разбиваме белъците на сняг и ги прибавяме към горната смес. Смесваме брашното с бакпулвера, пресяваме и прибавяме към сместа. Разбъркваме до получаване на еднородна маса.

Намазваме тортената форма с масло и в нея изсипваме 1/3 от приготвеното тесто. Печем в предварител-но силно загрята фурна. Оставяме блата да се охлади и внимателно го изваждаме от формата. По същия начин изпичаме и другите два блата. Поставяме един блат за основа.

Приготвяме сироп от захар и вода в съотношение 1:1 като добавяме и 1-2 капки потокалова есенция. Ва-рим сиропа до разтваряне на захарта. Сиропираме блата с 1/3 от сиропа. Разбиваме сметаната и с част от нея намазваме блата. Повтаряме процедурата и с останалите блатове. Нареждаме ги един върху друг.

Оформената торта намазваме с дебел слой сметана. Отделяме кората на потокала, след което я варим в три води. С остър нож изрязваме от кората тънки лентички, с които украсяваме тортата. Портокала на-рязваме на ситно и подреждаме в основата на тортата. Оставяме я на студено да се стегне.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Апетитка с чорбаджийски чушки

Продукти: • 4 кг червени пиперки • 1 кг чорбаджийски чушки • 2 кг червени домати • 1 връзка целина • 3 глави чесън • 2 ч.ч. оцет • 2 ч.ч. олио • 1 ч.ч. захар • 3 с.л. сол На...

Печени свински джоланчета

Продукти: • 4 задни свински джоланчета • 2 глави лук • 1 с.л. разтопено масло • 2 ч.л. кимион • 250 мл тъмна бира • половин връзка магданоз • черен и червен пипер • сол Начин...

Пържоли по сръбски

Продукти: • 4 свински пържоли • 1 к.ч. галета • 1 скилидка чесън • 1 с.л. олио • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Смесваме галетата ...

Питка в гювече

Продукти: (за 4 питки) • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.ч. кисело мляко • 1 ч.ч. сирене • 1 ч.л. сода • 1 ч.л. сол • 100 г масло Начин на приготвяне: В дълбока купа смесваме пресятото ...

Начало