Продукти:
• 6 яйца
• 300 г захар
• 300 г бяло брашно
• 6 с. л. вода
• 1 бакпулвер
• 30 г краве масло
• червена боя за сладки
• 1 портокал
• 500 г сметана за крема
За сиропа:
• 100 г захар
• портокалова есенция
Начин на приготвяне:
Отделяме жълтъците от белтъците, поставяме ги в дълбок съд и прибавяме към тях водата и захарта. Раз-бъркваме и разбиваме до гъст крем, като прибавяме червената боя. В отделен съд разбиваме белъците на сняг и ги прибавяме към горната смес. Смесваме брашното с бакпулвера, пресяваме и прибавяме към сместа. Разбъркваме до получаване на еднородна маса.
Намазваме тортената форма с масло и в нея изсипваме 1/3 от приготвеното тесто. Печем в предварител-но силно загрята фурна. Оставяме блата да се охлади и внимателно го изваждаме от формата. По същия начин изпичаме и другите два блата. Поставяме един блат за основа.
Приготвяме сироп от захар и вода в съотношение 1:1 като добавяме и 1-2 капки потокалова есенция. Ва-рим сиропа до разтваряне на захарта. Сиропираме блата с 1/3 от сиропа. Разбиваме сметаната и с част от нея намазваме блата. Повтаряме процедурата и с останалите блатове. Нареждаме ги един върху друг.
Оформената торта намазваме с дебел слой сметана. Отделяме кората на потокала, след което я варим в три води. С остър нож изрязваме от кората тънки лентички, с които украсяваме тортата. Портокала на-рязваме на ситно и подреждаме в основата на тортата. Оставяме я на студено да се стегне.
Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не п...
Продукти: • 1.5 кг черници • 1 кг захар • 20 г пектин • 1 ч.л. лимонтузу • 1 ванилия Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме черниците. Сипваме ги в тенджера заедно с пектина...
Продукти: • 500 мл прясно мляко • 100 г захар • кората на 1 лимон • 40 г брашно • 4 яйца • 2 с.л. захар за поръсване Начин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно със захарта...
Продукти: • 150 г брашно • 300 г кристална захар • 7 яйца • 3 жълтъка • 150 г счукани орехи • 150 г краве масло • 75 г пудра захар • 1 ванилия Начин на приготвяне: Разбив...