Кулинарни рецепти » Зелеви сарми с ориз и картофи

 Зелеви сарми с ориз и картофи

Продукти: (за 4 порции)

• 1 средно голяма кисела зелка
• 2 глави лук
• 3 картофа
• 1 к.ч. ориз
• 1/3 пакетче краве масло
• 1 к.ч. олио
• 1 ч.л. доматено пюре
• 1 ч.л. червен пипер
• 1 ч.ч. зелев сок

Начин на приготвяне:

Отделяме по-големите листа на зелката от кочана и им изрязваме дебелите жили. Останалото зеле нарязваме на ситно и леко запържваме с 1 с.л. олио.

Сваряваме картофите в подсолена вода и ги обелваме, докато са още топли. Изчакваме да изстинат и ги нарязваме на малки кубчета.

Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в 1 к.ч. топла вода. Щом омекне, наливаме олиото и прибавяме изчистения и измит ориз, червения пипер и размитото в малко топла вода доматено пюре. Варим, докато оризът набъбне и поеме течността.

Отстраняваме от огъня и прибавяме картофите. Разбъркваме и с тази смес завиваме сарми в зелевите листа.

Застиламе дъното на тенджерата със ситно нарязаното зеле, нареждаме отгоре сармите, заливаме ги със зелевия сок и 1 ч.ч топла вода, притискаме с плоска чиния и варим на тих огън, докато зелевите листа омекнат.

Заливаме готовите сарми с разтопеното масло, което сме оцветили с малко червен пипер.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Руло от осмянка

Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...

Апетитка с чорбаджийски чушки

Продукти: • 4 кг червени пиперки • 1 кг чорбаджийски чушки • 2 кг червени домати • 1 връзка целина • 3 глави чесън • 2 ч.ч. оцет • 2 ч.ч. олио • 1 ч.ч. захар • 3 с.л. сол На...

Панирано кисело мляко

Продукти: • 400 г добре отцедено кисело мляко • 2-3 яйца за панировката • галета • шарена сол • олио за пържене Начин на приготвяне: Отцеденото кисело мляко нарязваме на кубче...

Къдрава баница

Продукти: • 400 г кори за баница • 150-200 г сирене • 4 яйца • 300 мл газирана вода • 100 мл олио • 3-4 с.л. захар Начин на приготвяне: В намаслена тавичка слагаме две кори, к...

Начало