Кулинарни рецепти » Селски сарми с кисело зеле

 Селски сарми с кисело зеле

Продукти:

• 1 по-голяма кисела зелка
• 500 г телешко месо
• 250 г свинско месо
• 200 г сланина
• 200 г наденица
• 2 с.л. свинска мас
• 2 глави лук
• 1 морков
• 1 к.ч. ориз
• 2 яйца
• 1 ч.ч. зелев сок
• 1 ч.л. червен пипер
• черен пипер

Начин на приготвяне:

Отделяме 25-30 листа от зелката, а останалото зеле нарязваме на ситно. Прекарваме през месомелачка месото, наденицата, половината от сланината, моркова и 1 глава лук. Задушаваме ги няколко минути в собствената им мазнина.

Отделно задушаваме в маста останалия ситно нарязан лу и ориза, докато станат прозрачни. Смесваме каймата с ориза, а като поизстинат прибавяме яйцата, червения и черния пипер и съвсем малко сол. Омесваме и свиваме в зелевите листа сарми.

Покриваме дъното на широка тенджера с отделената сланина, която сме нарязали на ситно. Нареждаме отгоре сармите, заливаме ги със зелевия сок и 1-2 ч.ч. гореща вода, притискаме с плоска чиния и варим около 1 час на тих огън, като от време на време прибавяме по малко гореща вода.

Изпържваме нарязаното зеле в малко мазнина, поръсваме го с черен пипер и го прибавяме към сварените сарми. Оставяме готовото ястие да престои захлупено 1-2 часа и едва тогава поднасяме.

Автор: Недялка Михалева

Представяме Ви:

Козуначени соленки

Продукти: • 500 г козуначено тесто • 1 яйце • 1 к.ч. настърган кашкавал Начин на приготвяне: Разочваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена ч...

Олио с печен чесън

Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги ...

Желиран пъпеш

Продукти: • 1 пъпеш • 1 ч.ч. малини • 2 нарязани праскови • 2 с.л. захар • 1 с.л. желатин • 4 с.л. бяло вино Начин на приготвяне: Измиваме пъпеша и го разрязваме на две, почи...

Мезе за ракия

Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...

Начало