Продукти:
• 300 г бисквити
• 4 яйца+1 белтък
• 500 мл прясно мляко
• 1 1/2 ч.ч. захар
• 60 г шоколад
• 2 ванилии
• 6 листа желатин
• 2 с.л. ликьор или ром
Начин на приготвяне:
Накисваме желатина в студена вода, след което го отцеждаме.
Отделяме белтъците на две от яйцата, а жълтъците разбиваме заедно с останалите 2 яйца и 1/2 ч.ч. захар. Прибавяме млякото, слагаме на огъня и продължаваме да бием, докато сместа заври.
Сваляме от огъня и при непрекъснато бъркане прибавяме шоколада, разтопен с 3 с.л. вода, ванилиите и желатина, разтворен в 6 с.л. гореща вода.
Отделно натрошаваме бисквитите и ги напръскваме с ликьора. Наливаме топлия крем, разбъркваме и изсипваме сместа в охладен съд с обло дъно. Оставяме да престои няколко часа в хладилник.
Сваряваме гъст сироп от останалата захар и 1/2 ч.ч. вода. Разбиваме белтъците на гъст сняг и при непрекъснато разбиване изсипваме на тънка струйка горещия сироп.
Обръщаме облия съд върху подходяща чиния и с нож нахвърляме върху тортата изстиналия белтъчен крем, без да го заглаждаме. Отгоре поръсваме с настърган шоколад или слагаме тук там малки разноцветни бонбончета-топчета. В основата на тортата подреждаме във вид на венче малки борови клончета.
Продукти: (за 4 порции) • 500 г гъби • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 1 с.л. брашно • 1 л месен бульон • 1 к.ч. сметана • 2 твърдо сварени яйца • 1 с.л. ситно нарязан магданоз ...
Продукти: • 1 кг брашно • 1 яйце • 3 с.л. кисело мляко • 3 с.л. олио • 1 ч.л. захар • 1 ч.л. сол • мая колкото кибритена кутия • 200 г краве масло (леко притоплено) Начин на п...
Продукти: (за 4 порции) • 150 мл бяло вино • 6 яйца • 250 г мазно сирене • 60 г краве масло • 1 скилидка чесън • черен пипер, сол • хлебни хапки Слагаме бялото вино и счукания че...
Продукти: • 50 г брашно • 300 г орехи или фъстъци • 250 г захар • 200 г извара • 50 г сметана • 1 ванилия • 50 г пудра захар • 1 яйце • малко краве масло или друга мазнина Н...