Кулинарни рецепти » Плодова шарлота

 Плодова шарлота

Продукти:

• 1 л прясно мляко
• 6 яйца
• 1 ч.ч. захар
• 30 г желатин /3 пакетчета сух желатин/
• 4 с.л. брашно
• 1 с.л. какао
• 1 ванилия
• 1 ч.ч. смлени орехи
• плодове - пресни или от компот
• бита сметана за гарниране

Начин на приготвяне:

Накисваме желатина в 1/2 ч.ч. студена вода. От студеното прясно мляко отделяме 250 мл, в което разбиваме жълтъците и брашното. Останалата част от млякото /750мл/ слагаме на огъня да заври, след което при непрекъснато бъркане прибавяме към него накиснатия желатин, захарта и яйчната смес. Продължаваме бъркането, докато получим крем с гъстотата на крем-ванилия.

След като сместа поизстине прибавяме постепенно разбитите на твърд сняг белтъци. Получения крем разделяме в 3 купички на 3 равни части. В първата слагаме 1 ванилия, във втората - какаото и в третата - орехите.

На дъното на форма за кекс или в по-дълбока кръгла форма, предварително обляна с хладка вода подреждаме парченца от пресен плод или плодове от 1 компот. Върху плодовете последователно разстиламе трите крема - ваниловия, какаовия, ореховия.

Оставяме готовата торта да престои 12 часа в хладилника, след което я потапяме за няколко секунди в гореща вода и я обръщаме върху чиния за сервираме. Гарнираме с парченца от плодове и бита сметана.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Картофено руло с пиперки

Продукти: • 1 кг картофи • 700-800 г сурови червени пиперки • 5 яйца • 3 с.л. брашно • 4 с.л. олио • 4 с.л. натрошено сирене • 1 с.л. доматено пюре • 3 глави лук • 1 бучка /колко...

Руло от осмянка

Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...

Ободряваща чорба

Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...

Солена торта с праз

Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...

Начало