Продукти:
• 1 л прясно мляко
• 6 яйца
• 1 ч.ч. захар
• 30 г желатин /3 пакетчета сух желатин/
• 4 с.л. брашно
• 1 с.л. какао
• 1 ванилия
• 1 ч.ч. смлени орехи
• плодове - пресни или от компот
• бита сметана за гарниране
Начин на приготвяне:
Накисваме желатина в 1/2 ч.ч. студена вода. От студеното прясно мляко отделяме 250 мл, в което разбиваме жълтъците и брашното. Останалата част от млякото /750мл/ слагаме на огъня да заври, след което при непрекъснато бъркане прибавяме към него накиснатия желатин, захарта и яйчната смес. Продължаваме бъркането, докато получим крем с гъстотата на крем-ванилия.
След като сместа поизстине прибавяме постепенно разбитите на твърд сняг белтъци. Получения крем разделяме в 3 купички на 3 равни части. В първата слагаме 1 ванилия, във втората - какаото и в третата - орехите.
На дъното на форма за кекс или в по-дълбока кръгла форма, предварително обляна с хладка вода подреждаме парченца от пресен плод или плодове от 1 компот. Върху плодовете последователно разстиламе трите крема - ваниловия, какаовия, ореховия.
Оставяме готовата торта да престои 12 часа в хладилника, след което я потапяме за няколко секунди в гореща вода и я обръщаме върху чиния за сервираме. Гарнираме с парченца от плодове и бита сметана.
Продукти: • 125 г краве масло • 1/2 ч.ч захар • 1 яйце • 1 с.л кисело мляко • 1 бакпулвер • 2 ч.ч брашно • 1 к.ч. сладко по избор • 1 ч.ч. орехови ядки Начин на приготвяне: ...
Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...
Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...
Продукти: • 400 г добре отцедено кисело мляко • 2-3 яйца за панировката • галета • шарена сол • олио за пържене Начин на приготвяне: Отцеденото кисело мляко нарязваме на кубче...