Кулинарни рецепти » Мусака с ябълки

 Мусака с ябълки

Продукти:

• 1 кг кайма
• 1-2 ябълки
• 1 глава лук
• 2 ч.ч. прясно мляко
• 50 г галета
• 1 с.л. олио
• 25 г краве масло
• 50 г нарязани бадеми
• 100 г стафиди
• 4 яйца
• 1 лимон
• 1 с.л. лют червен пипер
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Накисваме галетата в прясното мляко. Загряваме маслото и запържваме в него ситно нарязания лук, обелените и нарязани на кубчета ябълки и червения пипер. Прибавяме каймата, разбъркваме и пържим още 1-2 мин.

Отцеждаме галетата и я добавяме към каймата заедно с бадемите, стафидите, сока и настърганата кора от лимона, 1 яйце, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме добре, разстиламе сместа в тавичка и притискаме плътно към дъното и стените на съда.

Разбиваме останалите яйца с млякото, отцедено от галетата, заливаме мусаката с тази смес и печем в умерено загрята фурна.

Автор: Стоянка Манолова

Представяме Ви:

Ободряваща чорба

Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...

Хайвер от тиквички

Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...

Тиквеник с ябълки

Продукти: • 400 г готови кори • 1 кг тиква • 2 средно големи ябълки • 1 ч.ч. захар • 100 г стафиди • 100 г смлени орехови ядки • 5-6 с.л. олио • 1 ч.л. канела • г краве масло ...

Питка Слънце

Продукти: • 1 кг брашно • 1 яйце • 3 с.л. кисело мляко • 3 с.л. олио • 1 ч.л. захар • 1 ч.л. сол • мая колкото кибритена кутия • 200 г краве масло (леко притоплено) Начин на п...

Начало