Продукти:
• 1 кг патладжани
• 5 глави лук
• 4 чушки
• 2 моркова
• 3 домата
• 5 скилидки чесън
• 2 яйца
• 1 ч. ч. кисело мляко
• 2 дафинови листа
• 1 малка главичка целина
• 1,5 ч. ч. вода
• 150 мл олио
• сол
Начин на приготвяне:
Измиваме патладжаните и ги нарязваме на кубчета с дебелина 2 см. Посоляваме и ги слагаме в гевгир да се отцеждат за 1 час. После ги изплакваме със студена вода и отново отцеждаме.
Пържим патладжаните в сгорещено олио до омекване и зачервяване. В същата мазнина слагаме наситнения лук, чушки, моркови, чесън, настърганата целина. Когато зеленчукът омекне, добавяме обелените и настъргани домати, солта, дафиновия лист и водата.
Доваряваме, а после изсипваме в тавичка заедно с изпържените патладжани. Печем в умерено загрята фурна. Когато ястието е готово, заливаме с разбитите яйца и киселото мляко. Печем още 10 минути в силна фурна.
Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...
Продукти: • 500 г брашно • 250 г локум • 1/2 кофичка кисело мляко • 60 г захар • 120 г пудра захар • 80 г свинска мас • 80 мл олио • 100 г орехови ядки • 100 г орехови ядки • 5...
Продукти: • 50 г брашно • 300 г орехи или фъстъци • 250 г захар • 200 г извара • 50 г сметана • 1 ванилия • 50 г пудра захар • 1 яйце • малко краве масло или друга мазнина Н...
Продукти: • 800 г свинско филе • 2 с.л. олио • 45 г масло • 1 голяма глава лук • 1 1/2 ч.ч. пилешки бульон • 150 мл сухо бяло вино • 1 дафинов лист • 250 мл сметана • 20 сухи син...