Кулинарни рецепти » Накип с кисело зеле

 Накип с кисело зеле

Продукти:

• 1 кисела зелка
• 3 глави лук
• 1 с.л. доматено пюре
• 1 ч.ч. олио
• 1 и 1/2 к.ч. ориз
• 7-8 зърна черен пипер
• 2-3 зърна бахар
• 1 с.л. краве масло
• 100 г кашкавал

За заливката:

• 4-5 яйца
• 1 ч.ч. кисело мляко

Начин на приготвяне:

Нарязваме 2 глави лук на ситно и го запържваме в половината мазнина. Щом лукът поомекне, прибавяме ситно нарязаното зеле и задушаваме, докато омекне, след което прибавяме доматеното пюре и поръсваме със смлян черен пипер.

Отделно заливаме с 3 ч.ч. вода третата глава ситно нарязан лук и прибавяме маслото и зърната черен пипер. Кипваме на огъня, прибавяме ориза и посоляваме. Когато водата се изпари, отстраняваме от огъня.

Покриваме дъното на намаслена тавичка с половината от зелето. Поръсваме с настърган кашкавал и разстиламе отгоре ориза. Поръсваме останалия кашкавал и покриваме с останалото зеле.

Заливаме ястието с яйцата, разбити с киселото мляко, и печем в умерено загрята фурна.

Автор: Мариана Танева

Представяме Ви:

Дунавска салата

Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...

Домашен козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...

Калоферски сладки

Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...

Македонска мусака

Продукти: • 500 г кайма • 3-4 с.л. олио • 3-4 големи патладжана • 2 глави лук • 3 домата • 1 ч.ч. бяло вино • 1 кисело мляко • 1 ч.л. сода бикарбонат • 2 яйца • 1 с.л. брашно ...

Начало