Кулинарни рецепти » Ястия с риба » Ястия с охлюви и морски дарове

Ястия с риба:

Ориз по рибарски

Продукти: (за 8 порции) • 600 г ориз • 400 г скариди • 200 г раци • 200 г миди • 2 глави лук • 1 зелена пиперка • 1 лимон • 2 с.л. узо • 1 к.ч. зехтин /или олио/ • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме лука и пиперката на ситно и ги запъ...

Ориз със скариди и чушки

Продукти: (за 4 порции) • 200 г ориз • 200 г скариди • 1 зелена чушка • 1 червена чушка • 2-3 с.л. олио • 2 яйца • 1 глава лук • 1 с.л. соев сос • сол Начин на приготвяне: Сипваме ориза във вряща подсолена вода и варим, докато омекне. Прецеждаме, за...

Охлюви на фурна

Продукти: (за 4-5 порции) • 1 кг охлюви • 5 глави лук • 1 к.ч. олио • 1-2 моркова • 1 парче целина • 4-5 скилидки чесън • 1 с.л. доматено пюре • 1 с.л. брашно • 1 дафинов лист • магданоз, джоджен • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Варим охл...

Охлюви плакия

Продукти: (за 5 порции) • 1,5 кг охлюви • 1 к.ч. олио • 1,5 к.ч. брашно • 1 ч.л. червен пипер • сокът от 1 лимон • оцет, сол Начин на приготвяне: Попарваме охлювите във вряла вода, към която сме прибавили малко оцет. След това изваждаме месото, като отстр...

Охлюви по кметовски

Продукти: (за 4 порции) • 30 охлюва • 1 глава лук • 2 моркова • 1 парче целина • 3 с.л. олио • 4-5 скилидки чесън • 10-12 зърна черен пипер • 1 дафинов лист • 1 с.л. брашно • 1 лимон • сол Начин на приготвяне: Сваряваме охлювите, изваждаме месот...

Охлюви по моряшки

Продукти: (за 4 порции) • 1 кг охлюви • 1 ч.ч. арпаджик • 2 глави лук • 100 г гъби • 1 ч.ч. червено вино • 3-4 с.л. разтопено краве масло • 3-4 с.л. олио • магданоз, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Сваряваме и почистваме охлювите. Изчиства...

Охлюви с мастика

Продукти: (за 5 порции) • 30 сварени охлюва • 1 к.ч. червено вино • 1 с.л. лимонов сок • 5-6 зърна черен пипер • 3 с.л. ситно нарязан магданоз • 5-6 скилидки чесън • 1/2 к.ч. мастика • 2 с.л. краве масло • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Изваж...

Охлюви с ориз

Продукти: (за 3-4 порции) • 25-30 охлюва • 1 к.ч. ориз • 3-4 с.л. олио • 2 по-малки домата • 1 ч.л. червен пипер • магданоз, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Сваряваме охлювите в подсолена вода, изваждаме ги от черупките и отстраняваме задната черна...

Охлюви с чесън

Продукти: (за 4 порции) • 25-30 охлюва • 6-7 скилидки чесън • 2-3 с.л. краве масло • черен пипер, магданоз, сол Начин на приготвяне: Държим охлювите няколко часа в студена вода, после избираме само затворените и с четка отстраняваме пясъка и тревата, които са...

Охлюви с яйца

Продукти: (за 4 порции) • 30 охлюва • 4 яйца • 1 връзка зелен лук • 1 ч.л. вегета • 2-3 с.л. олио • магданоз, сол Начин на приготвяне: Сваряваме охлювите в подсолена вода, изваждаме ги от черупките и отстраняваме задната черна част. Нарязваме лука...

Охлюви със зеленчуци

Продукти: (за 4 порции) • 20 охлюва • 5-6 червени чушки • 3 домата • 3 глави лук • 2-3 малки тиквички • 3-4 глави чесън • 4-5 с.л. олио • 2 с.л. червен пипер • 1 с.л. стрита чубрица • 2 с.л. соев сос • мащерка • кориандър, джиндифил • черен пипер, со...

Охлюви яхния

Продукти: (за 4 порции) • 25-30 охлюва • 3 глави лук • 5-6 скилидки чесън • 1 к.ч. олио • 2 яйца • 1 с.л. доматено пюре • 1 дафинов лист • чубрица, магданоз • бахар, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Варим охлювите 20 мин в подсолена вода, изв...

Панирани калмари

Продукти: (за 4 порции) • 8 калмара • 4 с.л. галета • 2 яйца • 1/2 ч.ч. олио Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме калмарите. Нарязваме ги на парчета, които потапяме последователно в галетата и разбитите яйца и пържим в силно сгорещена мазнина. ...

Панирани миди

Продукти: (за 4-5 порции) • 2 кг миди с черупките • 1 ч.ч. бяло вино • 2-3 дафинови листа • 4-5 зърна черен пипер • 200 мл олио • сол За панировката: • 1 ч.ч. бира, 1/2 ч.ч. вода • 4 с.л. брашно • 2 яйца Начин на приготвяне: В голям съд с в...

Панирани шницели от миди

Продукти: • 1,5 кг миди с черупките • магданоз, черен пипер, сол • олио за пържене За паниране: • 3-4 с.л. брашно • 2-3 яйца За соса: • 3 с.л. брашно • 1 ч.л. краве масло • 2 ч.ч. прясно мляко • 2 яйца Начин на приготвяне: Измиваме...

Пикантни скариди

Продукти: (за 4 порции) • 400 г скариди • 30 г краве масло • 1 с.л. олио • 2-3 скилидки чесън • 2 люти чушки • 1 с.л. лимонов сок • сол Начин на приготвяне: Нарязваме чесъна на ситно, а лютите чушлета – по-едро. Сипваме ги в сгорещена смес от олиото и ...

Пилаф от миди

Продукти: (за 6 порции) • 1 кг миди • 1 ч.ч. ориз • 1 глава лук • 1 к.ч. олио • 3 домата • 1 ч.ч. бяло вино • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Остъргваме добре черупките на мидите, измиваме ги и ги задушаваме в олиото заедно със ситно нарязания лук...

Пушени скариди

Продукти: (за 4 порции) • 700 г сурови и необелени кралски скариди • 50 мл соев сос • 50 мл сухо червено вино • 4 скилидки чесън • 1 корен джинджифил • 1-2 листа киселец • 20 г черен чай • 2 с.л. захар Начин на приготвяне: Попарваме джинджифила, обел...

Пълнени гъби с раци

Продукти: (за 4 порции) • 16 големи печурки • 1-2 с.л. зехтин • 4 малки главички лук • 55 г галета • 100 г месо от консервирани • 1 щипка сух естрагон • 2 с.л. настърган кашкавал • 1 с.л. разтопено краве масло • магданоз, черен пипер, сол Начин на пригот...

Пълнени калмари

Продукти: (за 4 порции) • 8 по-дребни калмара • 1 връзка магданоз • 1 глава чесън • 4-5 с.л. галета • 2 с.л. брашно • 1-2 с.л. олио • черен и червен пипер, сол Начин на приготвяне: Отстраняваме хрущяла на калмарите и ги слагаме за 5 мин в кипяща вода. ...

Пълнени калмари с октопод и миди

Продукти: • 2 калмара • 2 пипала от октопод • 2 миди • 2 скариди • 40 г стафиди • 1 дафинов лист • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Измиваме пипалата на октопода и ги пущаме във вряща вода. Прибавяме дафиновия лист и 7-8 зрънца черен пипер, посоля...

Пълнени тиквички с раци и гъби

Продукти: (за 5 порции) • 600-700 г тиквички • 500 г раци • 250 г гъби • 2-3 червени пиперки • 2-3 стръка пресен чесън • 50 г сметана • 150 г кашкавал • 50 г доматено пюре • 75 г краве масло • копър, сол Начин на приготвяне: Нарязваме тиквичките н...

Пържени миди с бекон

Продукти: (за 4 порции) • 1 консерва миди в собствен сос (200-250 г) • 250 г бекон • 1-2 скилидки чесън • лимон, копър • маслини • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Нарязваме бекона на съвсем тънки филийки. Отцеждаме мидите, а чесъна нарязваме на т...

Пържени охлюви

Продукти: (за 4 порции) • 25-30 охлюва • 1 връзка зелен лук • 1 к.ч. олио • лимонов сок • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Сваряваме охлювите в подсолена вода, изваждаме ги от черупките и отстраняваме задната черна част. Нарязваме ги на парчета и ги и...

назаднапред
Начало