Кулинарни рецепти » Сосове и гарнитури » Сосове

Сосове и гарнитури:

Олио с печен чесън

Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги с 2 с.л. олио, Сгъваме фолиото на пакетче и печем 1 час, докато чесънът оме...

Основен тъмен сос

Продукти: • 2 ч.ч. зеленчукова отвара • 2 с.л. запечено брашно • половин глава лук • 2 с.л. олио • 1 морков • 1 щипка захар • 1 щипка сол • 1 щипка червен пипер Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме заедно с настъргания морков ...

Пикантна поливка

Продукти: • 2 кисели ябълки • 2 резена сладка бяла ряпа • 1 ч.ч. кисела сметана • 3 с.л. олио или зехтин • 5-6 гъби от консерва • 1 с.л. фино горчица • 1 ч.л. захар • 1 к.л. сусамов тахан • 1 главичка лук • 1/2 лимон • 1/2 к.ч. прясно мляко • сусам ...

Провансалски сос

Продукти: • 1 кг добре узрели домати • 1 връзка магданоз • 2-3 скилидки чесън • половин морков • 1 с.л. краве масло или 1 к.ч. олио • 2 глави лук • 1 ч.л. брашно • половин дафинов лист • 1 ч.ч. горещ бульон или 1 к.ч. вряла вода • сол, черен пипер На...

Рибарски сос

Продукти: • 3-4 с.л. мазнина от пържена риба • 2 глави чесън • 1 к.ч. оцет • сол Начин на приготвяне: Счукваме чесъна с малко сол и го запържваме 2-3 мин в загрятата мазнина, като непрекъснато бъркаме. Прибавяме оцета, разбъркваме добре и отстраняваме от огъ...

Рибен сос Апетит

Продукти: • 1 1/2 ч.ч. рибен бульон или зеленчукова отвара • 3/4 пакетче краве масло • 2 с.л. брашно • 2 жълтъка • 4 с.л. сметана • сок от половин лимон • настъргана лимонова кора • 1 скилидка чесън • индийско орехче, бахар, сол Начин на приготвяне: ...

Розов сос

Продукти: • 25 г краве масло • 4-5 моркова • 1 1/2 ч.ч. прясно мляко /или зеленчукова отвара/ • 1 с.л. брашно • сол Начин на приготвяне: Настъргваме морковите на ситно ренде и изстискваме сока им. Разтопяваме маслото на слаб огън и постепенно сипваме брашн...

Руски сос за печени меса

Продукти: • 4-5с.л. сос от печено месо • 2 ч.ч. силен бульон • 3 с.л. брашно • 1 ч.ч. бяло вино • 4-5 с.л. сметана • 1 лимон • 1 с.л. захар • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Размиваме брашното с част от бульона, прибавяме го към останалия бульо...

Сметанов сос (алла пана)

Продукти: • 1 к.ч. течна сметана • 1 к.ч. разтопено масло • 1 к.ч. настърган пармезан Начин на приготвяне: В дебелостенна тенджера загряваме маслото заедно със сметаната. Добавяме 2/3 от пармезана и бъркаме соса на слаб огън, докато сиренето се разтопи. После ...

Сметанов сос с орехи

Продукти: • 1 гъба сърнела или 3 манатарки • 1 ч.ч. кисела сметана • 1 ч.ч. смлени орехови ядки • 2-3 с.л. смлени бадеми • 2 с.л. смлени фъстъци • 1 с.л. сусам • 1 с.л. мак • 1 с.л. фъстъчено масло • 1 с.л. сусамов тахан • 1 с.л. майонеза • 1 ч.л. фина г...

Сметанов сос със спанак

Продукти: • 250-300 г спанак • 6 розички броколи • 10-15 с.л. сметана • 2-3 с.л. краве масло • 2-3 стръка магданоз • 1 с.л. дижонска горчица • 1 щипка мащерка • 1 щипка майоран • бял пипер, сол Начин на приготвяне: Сваряваме спанака и броколите отд...

Сос Велуте

Продукти: • 2 с.л. брашно • 60 г краве масло • 1 ч.ч. рибен бульон • 1 к.ч. бяло вино • 10 печурки • 1-2 жълтъка • настъргано индийско орехче • магданоз, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Разтопяваме половината от маслото и запържваме в него браш...

Сос Алио е олио

Продукти: • 2 с.л. зехтин (студено пресован) • 1 с.л. едро нарязан чесън • 1 с.л. ситно нарязани пресни листа от босилек • 1 ч.л. ситно нарязана прясна мащерка • 1 ч.л. нарязани листа от пресен риган • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Загряваме зехт...

Сос Аматричана

Продукти: • 1 глава лук • 100 г пушен бекон • 450 г зрели домати • 1 червено люто чушле • 3 с.л. зехтин Начин на приготвяне: Нарязваме лука на тънки филийки. Отстраняваме кожата от бекона и го нарязваме на мънички лентички. Попарваме доматите и ги об...

Сос Беарнез

Продукти: • 2 с.л. винен оцет • 1 с.л. ситно нарязан лук • 4 зърна черен пипер /смлян/ • 2-3 с.л. бяло вино • 2 жълтъка • 30 г краве масло • 1 ч.л. ситно нарязан магданоз • 1 ч.л. ситно нарязани листа от керевиз Начин на приготвяне: В похлупен съд ва...

Сос Болонезе

Продукти: • 200 г телешко месо • 200 г говеждо месо • 100 г шунка или варен бекон • 50 г сушени гъби • 1 голяма глава лук • 1 морков • 1 стрък целина • 5 с.л. краве масло • 3 с.л. зехтин • 1 к.ч. сухо червено вино • 500 г белени домати от консерва • 1 ...

Сос Винегрет

Продукти: • 4-5 с.л. олио • 3 с.л. оцет • 1 глава лук • 1 ч.л. горчица • 1 твърдо сварено яйце • магданоз, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Стриваме с вилица жълтъка от твърдо свареното яйце. Прибавяме малко олио и разбъркваме. След това прибавяме м...

Сос Винегрет със зеленчуци

Продукти: • 400 г стръкове от целина • 1 малка главичка лук • 1 малка кисела краставичка • 1 твърдо сварено яйце • 4-5 зелени маслини • 4-5 черни маслини • 2 с.л. олио • 2 с.л. оцет • 1 с.л. каперси • 1 с.л. наситнен магданоз • 1 с.л. наситнен зелен лук...

Сос Грибиш

Продукти: • 3 твърдо сварени яйца • 2 к.ч. олио • 1 с.л. ситно нарязан магданоз • 1 ч.л. горчица • 1 ч.л. оцет • черен пипер и сол Начин на приготвяне: Отделяме жълтъците на твърдо сварените яйца и ги разбиваме на еднородна сме заедно със ситно нарязания...

Сос Карбонара

Продукти: • 4 жълтъка • 350 г пушена шунка или бекон • 1 с.л. зехтин • 2-3 скилидки чесън • 250 мл течна сметана • 1 к.ч. настърган пармезан • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Загряваме зехтина в малка тенджерка, пускаме чесъна и го пържим 1 минут...

Сос Куатро формаджи

Продукти: • 2 с.л. краве масло • 100 г сирене фонтина • 100 г сирене горгонзола • 100 г рикота • 100 г настърган пармезан • 1 к.ч. течна сметана • италиански магданоз • черен пипер, сол Начин на приготвяне: В дебелостенна тенджера разтопяваме маслото...

Сос Кумберланд

Продукти: • 10 г мармалад от шипки или малини • 1 с.л. горчица • 100 мл червено вино • 50 мл коняк • 50 мл сок от сварени портокалови и лимонови кори • сол Начин на приготвяне: Разбиваме мармалада, прибавяме горчицата и бъркаме. Наливаме виното и разбива...

Сос Миланез

Продукти: • 1 к.ч. майонеза • рибно филе от консерва /аншоа, паламуд, сардина, херинга/ • 1 твърдо сварено яйце • лимонов сок • студен рибен бульон • 3-4 маслини • настъргана лимонова кора • сол Начин на приготвяне: Разреждаме майонезата с бульон ил...

Сос Ремулад

Продукти: • 3 твърдо сварени яйца • 2 кисели краставички от консерва • 1 к.ч. олио • 4-5 с-л. сметана • 1-2 с.л. нарязани на ситно подправки • 1 с.л. оцет • 1 ч.л. горчица черен пипер • 1 щипка захар Начин на приготвяне: Пасираме жълтъците на сварени...

назаднапред
Начало