Кулинарни рецепти » Зимнина » Стерилизирани туршии

Зимнина:

Мариновани лукчета

Продукти: • дребни лукчета (арпаджик) • дафинови листа • черен пипер • зрънца карамфил За маринатата: (на 1 л вода) • 50 г сол • 50 г захар • 200 мл оцет Начин на приготвяне: Обелваме лукчетата и ги бланшираме няколко минути в подсолена вряща в...

Мариновани праскови

Продукти: • 1 кг праскови • 500 мл сухо бяло вино • 10 мл винен оцет • 1 пръчка канела • 8 зърна бахар • 4 цвята индийско орехче • 1 ч. л. кориандър • 1 дафинов лист • 2 стъбла копър • 500 г кафява захар Начин на приготвяне: Обелваме прасковите, ...

Мариновани чорбаджийски чушки

Продукти: • 2 кг чорбаджийски чушки • 150 г сол • 150 г захар • 300 мл оцет • 1 глава чесън • 2 връзки копър Начин на приготвяне: Измиваме чушките и изрязваме дръжките им. Поръсваме ги със смес от сол и захар и ги оставяме да престоят 12 часа. Отце...

Мариновано червено цвекло

Продукти: (за 1 буркан от 800 мл) • червено цвекло • 1 непълна к.ч. ябълков оцет • 1 ч.л. сол • 1 ч.л. захар Начин на приготвяне: Избираме червено цвекло, което да бъде от хубав сорт и при разрязване да има тъмночервен цвят. Варим го до омекване. Омекналото ч...

Мезе от чорбаджийски чушки

Продукти: • 3 кг чорбаджийски чушки • 1,5 кг моркови • 5 връзки копър • 3 глави чесън • 600 мл оцет (6%) • 1 ч.ч. захар • 5 с.л. сол Начин на приготвяне: Почистваме чушките от дръжките, нарязваме ги на парчета и леко ги запържваме в олио. Прибавяме и н...

Парени чорбаджийки в доматен сос

Продукти: • 2 кг чорбаджийски чушки • 5 кг червени домати • 70 г сол • 70 г захар • 100 мл олио • 100 мл оцет • 2 връзки магданоз • 1 глава чесън Начин на приготвяне: Измиваме чушките и махаме дръжките им. Попарваме ги във вряща марината, приготвена...

Патладжани с чорбаджийски чушки

Продукти: • 3 кг патладжани • 1 кг чобаджийски чушлета • 300 г захар • 500 мл оцет • 500 мл олио • 3 с.л. сол • магданоз • дафинов лист Начин на приготвяне: Нарязваме патладжаните на тънки ивици, а чорбаджийките - на парчета. Приготвяме маринат...

Печени камби

Продукти: 5 кг средно големи камби За плънката: (за 1 камба) • 1 ч.л. олио • 1 ч.л. оцет • 1/3 ч.л. захар • 1/3 ч.л. сол • 1 скилидка чесън ситно нарязан магданоз Начин на приготвяне: Изчистваме семенната част на чушките и ги нареждаме в плитк...

Пикантни зелени доматчета

Продукти: • 4 кг зелени доматчета За маринатата: • 1 ч.ч. захар • 1/2 ч.ч. сол • 1 ч.ч. винен оцет • 1 ч.ч. олио • 5 глави чесън • по 1 връзка копър и магданоз Начин на приготвяне: Измиваме добре доматчетата, почиствамеги и ги нарязваме на кр...

Пияни гъби в буркани

Продукти: • 1 кг гъби • 2 ч.ч. вода • 2 ч.ч. сухо бяло вино • 1 с.л. сол • 1 ч.л. черен пипер на зърна Начин на приготвяне: Изчистваме, измиваме и нарязваме гъбите. Бланшираме ги 5 мин във вряща вода, към която сме прибавили малко сол и лимонтозу. Отцеждам...

Пловдивска закуска

Продукти: • 6 кг корнишони • 3,5 кг лук • 600 мл оцет • 500 мл олио • 150 г сол • дафинов лист • черен пипер • бахар Начин на приготвяне: Нарязваме краставичките на колелца, а лука – на филийки. Смесваме зеленчуците, поръсваме със солта и разбъркваме...

Пукани камби

Продукти: • 5 кг червени камби • 1,5 л оцет • 1,5 л вода • 300 г сол • 200 г мед • 200 мл олио • 5-6 дафинови листа • черен пипер • настърган хрян Начин на приготвяне: Изрязваме част от дръжките на камбите и ги изпичаме на силен огън, докато се поо...

Пълнени камби с моркови и зеле

Продукти: • 3 кг камби • 1 кг зеле, нарязано на ситно • 1 кг настъргани моркови • 150 г сол • 300 г захар • 1/2 л оцет • 1 настъргана глава целина, а листата й - нарязани ситно Начин на приготвяне: Почистваме камбите от дръжките и семето, наръсваме ги ...

Пържени чорбаджийки

Продукти: • 2 кг чорбаджийски чушки • 1 кг моркови • 700 мл оцет • 350 г захар • 350 мл вода • 70 г сол • 10 г черен пипер • 2 връзки копър • 1 глава целина • 2 глави чесън • 300 мл олио Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушките и ги ...

Пъстра есенна туршия

Продукти: • 3 кг червени камби • 1 кг зелени доматчета • 2 глави цветно зеле • 1 кг моркови • 1 зелка • 1 глава целина с листата • 2 глави чесън За маринатата: (на 1 л вода) • 3 ч.ч. оцет • 2/3 ч.ч. сол • 1 ч.ч. захар • 1 ч.ч. олио • 1 пакетче ...

Рибарска туршия

Продукти: • 3 кг прясна риба • 1 кг домати • 10 чушки • 2 моркова • 1 ч.ч. оцет • 1 ч.ч. олио • листа от целина • магданоз • дафинов лист • бахар • черен пипер • сол Начин на приготвяне: Възвираме на огъня олиото, оцета и подправките. Нарязва...

Рязана туршия 3х3

Продукти: • 3 кг червени чушки • 3 кг зеле • 3 кг моркови • 2 глави целина с листата За маринатата: • 2 л вода • 1,5 л оцет /6%/ • 500 г захар • 400 г сол. Начин на приготвяне: Кипваме марината от изброените продукти и заливаме дребно наряза...

Салата от зелен фасул с чорбаджийски чушлета

Продукти: • 3 кг зелен фасул • 600 г чорбаджийски чушлета • 600 мл оцет • 1,5 ч.ч. олио • 1 ч.ч. сол • 1,5 ч.ч. захар • 10 глави чесън • 5 връзки магданоз Начин на приготвяне: Приготвяме марината от оцета, олиото, солта и захарта. Почистваме и ...

Салата Гергана

Продукти: • 5 кг зелени чушки • 500 г люти чушлета Шипка • 7 връзки копър • 7 връзки магданоз • 300 г чесън • 400 мл олио • сол на вкус Начин на приготвяне: Изпичаме почистените чушки и ги прекарваме през месомелачка. Смесваме ги със ситно нарязаните м...

Салата Ропотамо

Продукти: • 1 кг сварен бял боб • 1 кг сварени моркови • 1 кг опечени чушки /смесени/ • 1 буркан стерилизирани краставички • 800 г доматено пюре • 1 връзка магданоз • половин пакетче черен пипер на зърна • половин пакетче бахар • 2-3 дафинови листа • 150 м...

Салата от гъби

Продукти: (за 1 буркан от 800 мл) • гъби • 2 с.л. оцет • 1 с.л. олио • 1/2 ч.л. сол • 4-5 зърна черен пипер • 1-2 зърна бахар • 1/2 дафинов лист Начин на приготвяне: Пущаме почистените гъби във вряща вода, бланщираме 20 мин и след това ги изплакваме със...

Салата от зелени доматчета

Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръсваме с оцета, захарта и солта и оставяме да престоят 1 нощ. Отцеждаме и изхвърл...

Смесена туршия с краставички

Продукти: • 2,5 кг краставички • 2,5 кг полуузрели доматчета • 1 кг червени чушки • 300 г моркови • 400 г арпаджик • 300 г чесън За маринатата: • 1 л оцет • 200 г захар • 200 г сол • копър • листа от целина Начин на приготвяне: Краст...

Стерилизиран маринован чесън на глави

Продукти: • 2 кг чесън в млечна зрялост • 5 ч.ч. вода • 2 с.л. сол • 2 с.л. захар • 1 ч.ч. оцет Начин на приготвяне: Изчистваме чесъна и отрязваме стъблата на 2-3 см. Нареждаме главичките в буркани. Слагаме маринатата на огъня. Щом заври, прибавяме оцета и...

назаднапред
Начало