Кулинарни рецепти » Зимнина » Сладка, конфитюри, мармалади

Зимнина:

Лесен конфитюр от дюли

Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. Направо в сиропа настъргваме на едро ренде измитите и обелени дюли. След то...

Лесен конфитюр от зрели смокини

Продукти: • 2-3 кг узрели, но здрави смокини • 1 кг захар • 1 ч. л. лимонтузу Начин на приготвяне: Избираме добре узрели, но здрави смокини, измиваме ги и отстраняваме дръжките им. Посипваме ги със захарта и ги оставяме така 10 часа, за да пуснат сока си. ...

Локум от ябълки и дюли

Продукти: • 3 кг ябълки • 3 кг дюли • 2 ч.ч. смлени орехови ядки • захар • пудра захар за овалване Начин на приготвяне: Обелваме плодовете, нарязваме ги на парчета и поотделно ги варим в малко количество вода, докато омекнат. Претриваме ги през цедка. ...

Мармалад от шипки

Продукти: • на 1 кг шипкова пулпа - 250-300 г захар Начин на приготвяне: Избираме добре узрели и здрави шипки, заливаме ги с толкова вода, колкото да се покрият и варим, докато напълно омекнат. Смачкваме прецедените плодове и претриваме, за да отделим семкит...

Мармалад от вишни

Продукти: • 2,5 кг вишни • 2 кг захар • 2 ч.л. ром Начин на приготвяне: Изчистваме плодовете от костилките. Варим ги до сгъстяване на сместта. След като сместта се сгъсти добавяме захарта. Варим, докато дървената лъжица, с която бъркаме мармалада, започ...

Мармалад от вишни и череши

Продукти: • 1 кг вишни • 1 кг череши • 1,5 кг захар • 50 г коняк Начин на приготвяне: Изчистваме плодовете от костилките и ги смиламе в месомелачка. Слагаме половината захар и ги варим. След като кипнат, добавяме останалата захар и варим до нужната гъстота....

Мармалад от горски плодове

Продукти: • 500 г малини • 500 г боровинки • 1 кг захар • 15 г желатин • 125 мл бяло вино Начин на приготвяне: Измиваме боровинките и малините и ги отцеждаме през гевгир. Накисваме желатина в малко вода. Сипваме плодовете в тенджера, прибавяме полови...

Мармалад от дюли

Продукти: • 1 кг дюли • 700 г захар • 6 с. л. вода Начин на приготвяне: Обелваме дюлите и ги настъргваме. Възваряваме захарта с водата до пълното й разтваряне. Прибавяме дюлевия мус, разбъркваме и варим, докато масата започне да се точи от лъжицата. В...

Мармалад от дюли с орехи /печен/

Продукти: • 1,7 кг дюли • 1 кг захар • 150 г орехови ядки • 300 мл вода • кристална захар за овалване Начин на приготвяне: Подбираме здрави и узрели дюли, махаме семенната част и ги нарязваме на кубчета. Варим ги с водата, докато омекнат съвсем. Претрива...

Мармалад от кайсии

Продукти: • кайсии • на 4 ч.ч. пюре от кайсии - 3 ч.ч. захар, 2 ч.л. бадемова есенция, 2 с.л. ром или коняк Начин на приготвяне: Почистените от костилките кайсии намачкваме и заливаме с вряла вода. След като водата се отцеди, добавяме захарта и бъркаме до пълн...

Мармалад от круши

Продукти: • 5 кг круши • 1-1,5 кг захар • 1 парче канела • 8-10 карамфилчета Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сладки круши, измиваме ги и отрязваме дръжките им. Разрязваме крушите на четвъртинки и отстраняваме семената. Слагаме ги в голям съд...

Мармалад от круши и дюли

Продукти: • круши • дюли • захар Начин на приготвяне: Вземаме равни количества круши и дюли. Измиваме ги, нарязваме ги на парчета (без да махаме семената) и ги слагаме в голям съд. Наливаме вода, колкото да ги покрие, и варим на умерен огън. Щом плодовет...

Мармалад от малини

Продукти: • на 2 кг плодове - 1 кг захар Начин на приготвяне: Пасираме малините през гъст тензух. Слагаме захарта и варим на силен котлон, като бъркаме непрекъснато. Горещия мармалад наливаме в сухи бурканчета и щом изстине, завръзваме гърлата им с пергамент...

Мармалад от малини и боровинки

Продукти: • 1 кг малини • 1 кг боровинки • 1 кг захар Начин на приготвяне: Варим плодовете поотделно, докато малините омекнат, а боровинките се напукат. Пасираме и смесваме двете пюрета. Добавяме захарта и варим, докато мармаладът се сгъсти и получи блясък. На...

Мармалад от праскови

Продукти: • праскови • захар Начин на приготвяне: Избираме зрели праскови, почистваме ги от костилките и ги сваряваме с малко вода. Пасираме. На 1 кг каша добавяме 500 г захар. Варим мармалада, докато лъжицата, с която бъркаме започне да оставя следа по дъ...

Мармалад от праскови и сливи

Продукти: • 7 кг сливи • 3 кг праскови • 4 кг захар Начин на приготвяне: Отстраняваме костилките на плодовете, сваряваме ги поотделно и ги смиламе с месомелачка. Пасираме. Варим двете каши заедно, като добавяме захарта. Варим, докато лъжицата, с която бъ...

Мармалад от пъпеш

Продукти: • добре узрели, ароматни сипкави пъпеши • на 1 кг пъпешово пюре - 1 ч.ч. захар Начин на приготвяне: Обелваме пъпешите, нарязваме ги на парчета и пасираме на гладко пюре. Слагаме пюрето да се вари на умерен котлон и щом водата поизври, прибавяме захарта...

Мармалад от пъпеш

Продукти: • добре узрели, ароматни, сипкави пъпеши • на 1 кг пюре от пъпеш – 1 ч.ч. захар Начин на приготвяне: Обелваме пъпешите, нарязваме ги на парчета и ги пасираме на гладко пюре. Слагаме пюрето да се вари на умерен огън и щом водата поизври, сипваме захар в...

Мармалад от сини сливи

Продукти: • 1 кг сливи • 750 г захар • 4-5 зърна карамфил • 1 к.ч. оцет Начин на приготвяне: Избираме много добре узрели и дори презрели сливи. Изчистваме наранените или загнили места. Сваряваме ги на умерен котлон с много малко вода, а ако са достатъчно сочн...

Мармалад от сини сливи с канела

Продукти: • на 1 кг сливи – 750 г захар и 1 с.л. канела Начин на приготвяне: Измиваме сливите, изваждаме костилките, нареждаме ги на един ред в тавичка и ги запичаме в умерена фурна. По средата на печенето ги поръсваме със захар и канела. Ако сливите не са д...

Мармалад от смесени плодове

Продукти: • 3 кг сладки ябълки • 3 кг праскови • 5 кг бяло грозде • 3 кг дюли • 2 кг тиква • 5 кг захар Начин на приготвяне: Почистените от корите и семенната част плодове нарязваме на парченца, а гроздето оронваме. Варим всеки плод поотделно с малко во...

Мармалад от червени домати

Продукти: • на 1 кг изчистени домати – 750 г захар • индрише • настъргана лимонова кора Начин на приготвяне: Избираме добре узрели домати, бланшираме ги във вряща вода, обелваме ги и ги пущаме в съд със студена вода, за да се охладят. После ги разрязваме напре...

Мармалад от ябълки

Продукти: • на 1 кг ябълково пюре - 500 г захар Начин на приготвяне: Подбираме здрави и зрели ябълки, нарязваме ги с кората на парчета и им изчистваме семките. Заливаме ги с толкова вода, колкото да ги покрием и варим на умерен котлон, докато омекнат. Пасираме. ...

Мармалад от ябълки и боровинки

Продукти: • 1 кг ябълки • 3 кг боровинки • 1,2 кг захар Начин на приготвяне: Почистваме ябълките от семките, нарязваме ги на филийки и заедно с корите ги сваряваме в малко вода до пълно омекване. Претриваме ябълките заедно с боровинките през сито и към с...

назаднапред
Начало