Кулинарни рецепти » Зимнина » Сладка, конфитюри, мармалади

Зимнина:

Мармалад от ябълки и шипки

Продукти: • 4 кг ябълки • 8 кг шипки • 5 кг захар Начин на приготвяне: Шипките трябва да са добре узрели и здрави. Почистваме ги от дръжките и ги заливаме със студена вода. Варим, докато хубаво омекнат. Претриваме ги през марля или сито 3-4 пъти, като последн...

Мармалад от ягоди

Продукти: • 2 кг ягоди • 2 кг захар Начин на приготвяне: Поръсваме ягодите и със захарта. На следващия ден ги варим само 5 мин след момента на завиране. Оставяме да престоят един ден и ги варим 6 мин след като заврат. На третия ден ги варим 7 мин след моме...

Мармалад от ягоди /бърз вариант/

Продукти: • 2 кг ягоди • 2 кг захар • 1 ч.ч. вода Начин на приготвяне: Пасираме ягодите и ги смесваме с водата. Слагаме ги на силен огън, като постепенно добавяме захарта при непрекъснато бъркане. Намаляваме температурата и варим до сгъстяване. След като изсти...

Мармалад от ягоди и ябълки

Продукти: • 1,5 кг ябълки • 1 кг ягоди • 2 кг захар Начин на приготвяне: Обелваме ябълките, настъргваме ги и ги задушаваме в собствения им сос до омекване. След като изстинат ги пасираме заедно с ягодите. Към полученото пюре прибавяме захарта и бъркаме докато ...

Мед от глухарчета

Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се оставят да пренощуват в съда, в който са варени. На следващия ден се прецеждат ...

Мед от дини

Приготвянето на динен мед никак не е сложно. За тази цел измийте дините, разрежете ги на 4 части, извадете вътрешността с лъжичка и претрийте през кърпа. Събраният сок се сварява, като се бърка непрестанно. След това, още горещ, сокът отново се прецежда през 3-4 слоя марля и отно...

Пестил от кайсии

Начин на приготвяне: Измиваме кайсиите и отстраняваме костилките. Сваряваме ги в малко вода и ги претриваме през цедка. Претегляме кашата и прибавяме същото количество захар. Изсипваме сместа в тава и варим при непрекъснато бъркане, докато пестилът започне да се отделя...

Пестил от сини сливи

Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не получим гъста каша. После изсипваме пестила в тава, която сме покрили с нам...

Петмез от грозде

Продукти: • 10 л гроздов сок • 100 г бяла пръст • индрише Начин на приготвяне: Избираме добре узряло сладко грозде, оронваме зърната, пресоваме ги и отцеждаме сока. Изсушаваме бялата пръст, стриваме я на прах и я изсипваме в голям съд. Възвираме гроздови...

Петмез от грозде и тиква

Продукти: • 1 тиква • 10 кг добре узряло грозде • 1 к.ч. дървесна пепел • 1 ч.ч. нарязани орехови ядки Начин на приготвяне: Обелваме тиквата, почистваме я от семето и я нарязваме на малки парченца с различна форма. Накисваме ги за 2-3 часа във варна вода и п...

Петмез от дини със сливи

Продукти: • дини • сини сливи • натриев бензоат (или бяла пръст) Начин на приготвяне: Обелваме сливите, почистваме ги от костилките и ги киснем 1 час във варна вода, след което отцеждаме. Изрязваме вътрешността на дините, намачкваме я добре и я прецеждаме през...

Петмез от захарно цвекло

Начин на приготвяне: Обелваме цвеклото, измиваме го и го настъргваме на едро ренде. Сипваме го в тавата, наливаме вода и варим, докато омекне. После отцеждаме сока, като леко истискваме цвеклото. Избистряме с бяла пръст или дървесна пепел, завързана в торбичка, слагаме...

Петмез от тиква

Продукти: • 5 кг тиква • 2,5 кг захар • 5 л вода • 1 клонче босилек Начин на приготвяне: Обелваме тиквата, почистваме я от семето и я нарязваме на малки парченца с различна форма. Накисваме ги за 2-3 часа във варна вода и после ги изплакваме. В широк с...

Печен конфитюр от сливи

Продукти: • 1 кг сини сливи • 500 г захар • 1 к.ч. оцет • 5 зърна карамфил Начин на приготвяне: Разполовяваме сливите и махаме костилките. Наръсваме със захарта. Оставяме сливите през нощта да си пуснат сока. Загряваме фурната на умерена температура, н...

Полуфабрикат от кайсии

Продукти: • 1 кг кайсии • 1 ч.ч. захар • на върха на лъжичката лимонена киселина Начин на приготвяне: Изчистените и измити кайсии нарязваме на парченца, изсипваме в дълбока тава и печем на силна фурна. Добавяме захарта. От време на време обираме пяната, но не б...

Праскови в черешова ракия

Продукти: • 500 г едри праскови • 7 с. л. пудра захар • 150 мл черешова ракия • 400 мл вода Начин на приготвяне: Продупчваме внимателно прасковите отстрани. Слагаме в тенджера водата да заври, добавяме 4 с. л. захар и плодовете. Варим 4 минути и изваждаме пр...

Рачел от тиква

Продукти: • 2 кг тиква • 2 кг захар • 1 л вода • 2 ч. л. лимонтузу • 2 праха ванилия Начин на приготвяне: Почистената обелена тиква нарязваме на кубчета и държим 5 часа във варна вода (на 5 л вода – 3/4 ч. ч. гасена вар), след което ги измиваме добре с теч...

Рачел от ябълки и грозде

Продукти: • 5 кг бяло грозде • 3 кг ябълки • 1 ч.ч. смлени орехи • босилек Начин на приготвяне: Избираме добре узряло бяло десертно грозде, оронваме му зърната и ги пускаме за 4-5 мин във вряща вода. После ги претриваме през сито, за да отстраним семките. Пр...

Сладко от бели череши

Продукти: • 1 кг череши • 800 г захар • 1 каф.л. лимонена киселина • 1 клонче индрише Начин на приготвяне: Почистваме черешите от костилките и ги слагаме в съда, в който ще ги варим. Поръсваме захарта, захлупваме и оставяме черешите да престоят 10-12 часа. ...

Сладко от бяло грозде

Продукти: • 1 кг захар на 100 зърна от едро узряло грозде • 1 пълна ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Избираме твърди гроздови зърна и внимателно им изваждаме семките. Сваряваме гъст сироп от захарта и 2 ч.ч. вода и го отстраняваме от огъня да се охлади. Приба...

Сладко от вишни

Продукти: • 1 кг вишни • 1,25 кг захар • 1 ч.л. лимонена киселина Начин на приготвяне: Изчистваме плода от костилките като внимаваме да не го нараним. В съда, в който ще варим сладкото, нареждаме ред вишни, ред захар и оставяме да престои едно денонощие....

Сладко от грозде

Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта на игла. От захарта и водата приготвяме гъст сироп и пускаме в него зърната грозд...

Сладко от джанки

Продукти: • 1 кг захар • 60-65 узрели, здрави джанки • 1 ч.л. лимонтузу • 3-4 листа индрише За варната вода: • на 5 л вода - 250 г гасена вар Начин на приготвяне: Обелваме джанките и отстраняваме костилките. Слагаме плодовете във варната вода за 2 ч...

Сладко от динени кори

Продукти: (за 500 г динени кори) • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 2-3 листенца индрише Начин на приготвяне: Обелваме тънко корите от външната зелена част. Нарязваме ги на парченца и ги варим последователно в 3 води за по 5 мин, като след всяко варене отцеждаме...

назаднапред
Начало