Диетични рецепти » Хранителните добавки

 Хранителните добавки

Съществуват множество храни и растения, които оказват изключително добро въздействие върху човешкия организъм. Но как да извлечем полза от тях, без да ги търсим или приготвяме специално, още повече, че това невинаги е в кръга на възможностите ни. Много просто - като си купим от аптеката хранителни добавки на таблетки.

Защо са полезни?

Между 50 и 80% от хората страдат от недостиг на витамини и олигоелементи. Витамин Е например -мощен антиоксидант, защитаващ организма от ракови заболявания и забавящ стареенето, е дефицитен почти при всички. Следващи в списъка са цинкът и витамините В1 и В6. Хранителните добавки са идеалното средство да доставим на тялото си това, което му липсва.

Женшенът - коренът на любовта
Използван в Китай 600 години пр. н. е., той е известен като универсално лекарство. В Европа е внесен от монаси през 17 век. Женшенът представлява растение с височина 50 - 60 см, а коренът му наподобява тялото на човек. Именно той се прилага като хранителна добавка под формата на прах, капсули, хапчета или отвара. Свойствата му се дължат на уникалния състав - етерични масла, основни мастни киселини, естроген и витамини. За старите хора женшенът е мощен стимулант, засилващ жизнеността. При по-младите пък влияе много добре на либидото. Има противовъзпалителни качества и помага при ревматизъм, висок холестерол и диабет.

Бирената мая - приятел на нервната система
Тя представлява истински концентрат от основни мастни киселини, олигоелементи и всички витамини от група В, необходими за доброто функциониране на нервната система. Взема се при анемия, осте-опороза, диарии и различни стомашни заболявания. Помага за възстановяване на чревната флора след лечение с антибиотици.

Спирулината - източник на протеини
Микроскопичното синьо водорасло, виреещо в езерата на Южна Америка и Африка, е било основна съставка на всекидневната храна на ацте-ките, които го смесвали с царевица, Последните проучвания доказват, че спирулината спира развитието на вируса на СПИН, на херпеса, на грипа и заушката. Тя е най-големият естествен източник на протеини, по-богат на тях от соята, бирената мая, месото или рибата. Спирулината съдържа и много витамини - А, Е и В12, желязо, ненаситени мастни киселини. Притежава противовъзпалителни и противоанемични свойства, стимулира имунната защита.

Зеленият чай - оръжие против рака
Той е основно лечебно средство в китайската фитотерапия. Този еликсир, консумиран в продължение на хилядолетия, е мощен антиоксидант със сила, 100 пъти по-голяма от тази на витамин С и 25 пъти по-голяма от тази на витамин Е. Той предпазва стените на артериите от уплътняване, а клетките - от раково израждане. Доказано е, че зеленият чай намалява значително риска от развитие на рак на дебелото черво и на панкреаса.

Рибеното масло разрежда кръвта
Мастните киселини омега-3 от рибата предотвратяват образуването на тромби и разреждат кръвта, като по този начин предпазват организма от сърдечносъдови заболявания и белодробна емболия. Рибеното масло притежава и антиканцерогенно действие, най-вече при вероятност от поява на рак на гърдата. Също така помага при възпалителни и алергични заболявания - астма, екзема, псориа-зис. Приема се самостоятелно под формата на капсули или в комбинация с олигоелементи и витамини.

Пчелно млечице срещу умората
Най-полезният продукт от дейността на пчелния рояк. Отделяно от жлезите на насекомите, това вещество е съставено от 20 аминокиселини, два естествени антибиотика, минерални соли и много витамини, сред които В5. Пчелното млечице е незаменим стимулатор в случаи на нервна, физическа или интелектуална умора. Противовъзпалителните му свойства са изключително благотворни за чревната флора.

Чесънът - съюзник на сърцето
Познат още от Античността, чесънът дълго време е смятан за единствения лек срещу чумата. Това се дължи на основните му съставки - специфични захари и етерично масло алицин. Той разрежда кръвта, пречи на образуването на тромби в нея и предпазва сърцето от инфаркт. Намалява нивото на лошия холестерол и кръвното налягане. Има и противовъзпалително действие: справя се много добре с гъбичните инфекции, хроничните хреми и бактериите.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Нарът е полезен плод

Научно е доказано, че сокът от нар запазва всички лечебни вещества на плода и затова е много полезен. Всъщност на кого и на какво той помага? Например, лекарите го препоръчват за лечение на анемия, ат...

Вредните храни не са чак толкова страшни

Разбира се, картофите, хлябът, маслото, колбасите, шоколадът, пицата, фъстъците определено вредят на фигурата. Но не и на здравето ни. Стига да ги консумираме в умерени количества, тези обвинявани в к...

Диета за сексуално активните хора

Диетата за хора, които водят пълноценен сексуален живот, се основава на всекидневно добро хранене, като е нужно да се поддържа необходимо равнище на захарта в кръвта. Научно е доказано, че при намаляв...

Хранене при ревматодоиден артрит

Доскоро се смяташе, че храната не влияе на самочувствието на болни от артрит. Чуждестранни учени обаче откриха връзката между артрита и поносимостта на хранителните продукти. Ескимосите например не ст...

Начало