Кулинарни рецепти » Филе по андалузки

 Филе по андалузки

Продукти: (за 4 порции)

• 1 кг телешко, свинско или говеждо месо
• 2 лимона
• 50 г горчив шоколад
• 1 ч.л. нес-кафе
• 1 щипка шафран
• 6 с.л. зехтин
• 2-3 с.л. галета
• 150 г сметана
• сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Почистваме месото от ципата и жилките. Режем го на тънки филийки. Ако месото е замразено, само леко го размразяваме.

Изцеждаме лимоните и в половината сок киснем месото около половин час. Отцеждаме го. Настъргваме шоколада на едро ренде и го смесваме с кафето и шафрана.

Сгорещяваме 3 с.л. зехтин и пържим месото от двете страни по 1 минута. Изваждаме го и го прехвърляме в затоплен съд.

В останалия зехтин пържим галетата до поруменяване. Сваляме от котлона и прибавяме сметаната и шоколадовата смес. Връщаме на котлона и варим с бъркане около 5 мин, наливаме останалия лимонов сок и поръсваме със сол и черен пипер.

Разпределяме соса по чиниите и отгоре нареждаме филето. Гарнираме със задушен в масло ориз, подправен със шафран или къри.

Автор: Елеонора Владимирова

Представяме Ви:

Мезе за ракия

Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...

Торта Принцеса

Продукти: • 1 пакетче краве масло • 125 г пудра захар • 8 яйца • 250 г шоколад • 100 г брашно • 1 ч.ч. смлени бадеми • 250 мл вода За глазурата: • 125 г шоколад • 2 с.л....

Салата от зелени доматчета

Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръ...

Лучник с пиле

Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...

Начало