Кулинарни рецепти » Пълнена пуйка с богата плънка

 Пълнена пуйка с богата плънка

Продукти:

• 1 пуйка
• 250 г солена сланина /или пушени гърди/
• 1 морков
• 1 глава лук
• черен пипер, сол

За плънката:

• 1 филия хляб
• 1 к.ч. прясно мляко
• 1 глава лук
• 1 к.ч. олио
• 150 г гъби
• 2 яйца
• 250 г кайма
• 250 г сурова наденица
• магданоз, мащерка, риган
• индийско орехче, сол

За соса:

• 2 с.л. брашно
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Посоляваме пуйката отвън и отвътре и я натриваме с черен пипер.

Накисваме хляба в млякото и го отдцеждаме.

Нарязваме лука за плънката на малки кубчета и го задушаваме в мазнината заедно с нарязаните гъби. Смесваме с отцедения хляб, а когато сместа изстине, прибавяме разбитите яйца, каймата и нарязаната на малки парченца сурова наденица. Поръсваме с наситнен магданоз и стрити риган и мащерка. Подправяме с индийско орехче, черен пипер и сол на вкус.

Пълним пуйката с тази смес и зашиваме отвора. Отгоре я покриваме с тънки ленти сланина, като ги завързваме, за да не паднат. Слагаме пуйката в голяма тава и разстиламе около нея нарязаните на кубчета лук и морков. Наливаме 1-2 ч.ч. топла вода /или пилешки бульон/.

Печем 45 мин в умерена фурна. След това допичаме 4 часа в слаба фурна, като периодично обливаме птицата с бульона от тавата.

Изваждаме опечената пуйка, а към соса в тавата прибавяме леко препеченото брашно. Кипваме на огъня и подправяме с черен пипер и сол на вкус.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Македонска мусака

Продукти: • 500 г кайма • 3-4 с.л. олио • 3-4 големи патладжана • 2 глави лук • 3 домата • 1 ч.ч. бяло вино • 1 кисело мляко • 1 ч.л. сода бикарбонат • 2 яйца • 1 с.л. брашно ...

Брюкселско зеле с моркови

Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 200 г моркови • 1/4 ч.ч. настъргани домати • 1 глава лук • 1/2 връзка копър • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 1 ч.л. черен пип...

Кроканови пасти

Продукти: • 150 г брашно • 300 г кристална захар • 7 яйца • 3 жълтъка • 150 г счукани орехи • 150 г краве масло • 75 г пудра захар • 1 ванилия Начин на приготвяне: Разбив...

Хайвер от тиквички

Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...

Начало