Кулинарни рецепти » Пълнена пуйка с богата плънка

 Пълнена пуйка с богата плънка

Продукти:

• 1 пуйка
• 250 г солена сланина /или пушени гърди/
• 1 морков
• 1 глава лук
• черен пипер, сол

За плънката:

• 1 филия хляб
• 1 к.ч. прясно мляко
• 1 глава лук
• 1 к.ч. олио
• 150 г гъби
• 2 яйца
• 250 г кайма
• 250 г сурова наденица
• магданоз, мащерка, риган
• индийско орехче, сол

За соса:

• 2 с.л. брашно
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Посоляваме пуйката отвън и отвътре и я натриваме с черен пипер.

Накисваме хляба в млякото и го отдцеждаме.

Нарязваме лука за плънката на малки кубчета и го задушаваме в мазнината заедно с нарязаните гъби. Смесваме с отцедения хляб, а когато сместа изстине, прибавяме разбитите яйца, каймата и нарязаната на малки парченца сурова наденица. Поръсваме с наситнен магданоз и стрити риган и мащерка. Подправяме с индийско орехче, черен пипер и сол на вкус.

Пълним пуйката с тази смес и зашиваме отвора. Отгоре я покриваме с тънки ленти сланина, като ги завързваме, за да не паднат. Слагаме пуйката в голяма тава и разстиламе около нея нарязаните на кубчета лук и морков. Наливаме 1-2 ч.ч. топла вода /или пилешки бульон/.

Печем 45 мин в умерена фурна. След това допичаме 4 часа в слаба фурна, като периодично обливаме птицата с бульона от тавата.

Изваждаме опечената пуйка, а към соса в тавата прибавяме леко препеченото брашно. Кипваме на огъня и подправяме с черен пипер и сол на вкус.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Мързелива лютеница

Продукти: • 5 кг червени чушки • 800 г доматено пюре • 1 к.ч. олио • захар, сол Начин на приготвяне: Опичаме, обелваме и прекарваме чушките през месомелачка. Смесваме ги с домате...

Бисквитено руло с натрошени целувки

Продукти: • 100 г натрошени бисквити • 100 г краве масло • 1 ч.ч. пудра захар • 2 с.л. какао • 1 ч.ч. смлени орехови ядки • 3 натрошени целувки • 1 с.л. ром Начин на приготвяне:...

Ямболски соленки

Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...

Бахур

Продукти: • 1 кг бял и черен свински дроб • 1 кг месо • 1 кг сланина от главата • 1 сърце • дебели свински черва • 200 г ориз • 70 г сол • 40 г стрита чубрица • 3 ч. л. бахар •...

Начало