Продукти: (за 5 порции)
• 250 г телешко или говеждо месо
• 300 г джолан
• 1,5 л вода
• 2-3 глави лук
• 3-4 малки моркова
• 1 парче целина заедно с листата
• 1 парче пащърнак
• 1-2 корена от магданоз
• 1 стрък праз
• 1 домат
• 5-6 скилидки чесън
• 2 филии хляб
• 2 с.л. извара
• магданоз, сол
Начин на приготвяне:
Избираме шарено месо, заливаме го със студена вода, добавяме джоланчето, посоляваме и варим на слаб огън. Обираме внимателно пяната.
Малко преди да омекне месото, прибавяме целите глави лук, целите морковчета /ако са големи, разрязваме ги на 2-3 парчета/, корените от пащърнак и магданоз, праза, нарязан на едри парчета, целината - корен и стебла, скилидките чесън, клончетата магданоз и накрая - добре узрелия домат. Не доливаме вода.
Свареното месо и зеленчуците трябва да омекнат, но да не се разкашкат. Поднасяме чорбата гореща с кубчета от препечен хляб и малко извара.
Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...
Продукти: • 1 кг чушки • 200 г сирене • 3-4 яйца • 2 с.л. брашно • 2 ч.ч. прясно мляко • 1 к.ч. олио • магданоз • черен пипер • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушкит...
Продукти: • 2 глави карфиол • 5 кг червени чушки (камби) • 2 кг моркови • 4 кг зеле • 500 г сол • 500 г захар • 500 мл олио • 1,5 л оцет Начин на приготвяне: Измиваме, по...
Продукти: • 4-5 ябълки (в зависимост от големината им може да са по-малко или повече) • 2 яйца • 1 водна чаша захар • 1 водна чаша брашно • 1 пакетче бакплувер • 3/4 водна чаша кисе...