Продукти:
• 300-400 г сини сливи
• 500 г брашно
• 30 г мая
• 1 ч.ч. кисело мляко
• 1 равна ч.л. сода бикарбонат
• 1 к.ч. пудра захар
• 3 яйца
• 1 ч.ч. ром
• карамфил, канела
Начин на приготвяне:
Разбиваме содата в киселото мляко, прибавяме 5-6 с.л. пудра захар, 2 предварително разбити яйца, размитата в малко топла вода мая и брашното. Замесваме от продуктите меко тесто и го оставяме да втаса.
Измиваме сливите, разделяме ги на две и почистваме костилките. След това ги накисваме в ром, в който сме поръсили по малко пудра захар, канела и карамфил.
Разточваме втасалото тесто на две кори и с едната застиламе дъното на намаслена тавичка. Отгоре разстиламе сливите. Поръсваме с още малко пудра захар, карамфил и канела и покриваме с другата кора.
Намазваме баницата с третото разбито яйце и печем в умерена фурна. Разрязваме готовата баница на ромбове или на квадрати.
Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 200 г моркови • 1/4 ч.ч. настъргани домати • 1 глава лук • 1/2 връзка копър • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 1 ч.л. черен пип...
Продукти: (за 1 кг месо) • 22 г сол • 5 г селитра • черен пипер • бахар • дафинов лист • чубрица Начин на приготвяне: Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и ...
Продукти: • 700-800 г овнешки или свински сърца • 2/3 пакетче краве масло • 600 г арпаджик • 1 малка глава чесън • 1 к.ч. вино • 4-5 зърна черен пипер • 1 дафинов лист • 1 с.л. бра...
Продукти: • 8 картофа • 250 г топено сирене • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите в леко подсолена вода, без да ги белим. Обелваме ги, разрязваме ...