Кулинарни рецепти » Сладка орехова баница

 Сладка орехова баница

Продукти:

• 1 кг брашно
• 1 яйце
• 1 щипка сол
• 1 1/2 к.ч. разтопено краве масло
• 300 г смлени орехови ядки

За сиропа:

• 400 г захар
• 400 мл вода
• 3-4 листа индрише

Начин на приготвяне:

От пресятото брашно, разбитото яйце, 1 с.л. олио, солта и хладка вода замесваме меко тесто. Разделяме тестото на 10 топки. Разточваме всяка топка на кора. Навиваме кората около точилката и с две ръце я събираме към средата на точилката, така че да се образуват дипли. След това я изваждаме от точилката, като внимаваме да запазим диплите, и я оставяме да позасъхне.

Поръсваме всяка кора с разтопеното масло и с орехови ядки, като гледаме орехите да попаднат между диплите. Нарязваме така приготвените кори на прарчета с дължина 3-4 см и ги нареждаме в намаслена и набрашнена тавичка. Трябва да запълним цялата тава. Печем баницата в умерено загрята фурна, докато се зачерви. Изваждаме я от фурната и я оставяме да изстине.

Сваряваме сироп от водата и захарта, като го ароматизираме с листа от индрише. Заливаме изстиналата баница с горещия сироп.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Пилешка каша с гъби

Продукти: • 1 пилешко бутче • 400 г печурки • 100 г сирене • 3 к.ч. брашно • 4-5 с.л. олио • черен пипер • сол на вкус Начин на приготвяне: Сваряваме бутчето, обезкостяваме...

Козуначени соленки

Продукти: • 500 г козуначено тесто • 1 яйце • 1 к.ч. настърган кашкавал Начин на приготвяне: Разочваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена ч...

Питка в гювече

Продукти: (за 4 питки) • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.ч. кисело мляко • 1 ч.ч. сирене • 1 ч.л. сода • 1 ч.л. сол • 100 г масло Начин на приготвяне: В дълбока купа смесваме пресятото ...

Ободряваща чорба

Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...

Начало