Кулинарни рецепти » Сладка орехова баница

 Сладка орехова баница

Продукти:

• 1 кг брашно
• 1 яйце
• 1 щипка сол
• 1 1/2 к.ч. разтопено краве масло
• 300 г смлени орехови ядки

За сиропа:

• 400 г захар
• 400 мл вода
• 3-4 листа индрише

Начин на приготвяне:

От пресятото брашно, разбитото яйце, 1 с.л. олио, солта и хладка вода замесваме меко тесто. Разделяме тестото на 10 топки. Разточваме всяка топка на кора. Навиваме кората около точилката и с две ръце я събираме към средата на точилката, така че да се образуват дипли. След това я изваждаме от точилката, като внимаваме да запазим диплите, и я оставяме да позасъхне.

Поръсваме всяка кора с разтопеното масло и с орехови ядки, като гледаме орехите да попаднат между диплите. Нарязваме така приготвените кори на прарчета с дължина 3-4 см и ги нареждаме в намаслена и набрашнена тавичка. Трябва да запълним цялата тава. Печем баницата в умерено загрята фурна, докато се зачерви. Изваждаме я от фурната и я оставяме да изстине.

Сваряваме сироп от водата и захарта, като го ароматизираме с листа от индрише. Заливаме изстиналата баница с горещия сироп.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Селска мешана туршия

Продукти: • 2 кг зелени доматчета • 2 кг пиперки от сорта Сиврия • 700 г малки морковчета • 700 г чорбаджийски чушки • 700 г краставици • 1 кг карфиол • 200 г целина листа • 1 кг ...

Брюкселска супа с гъби

Продукти: (за 4 порции) • 500 г гъби • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 1 с.л. брашно • 1 л месен бульон • 1 к.ч. сметана • 2 твърдо сварени яйца • 1 с.л. ситно нарязан магданоз ...

Сърца попска яхния

Продукти: • 700-800 г овнешки или свински сърца • 2/3 пакетче краве масло • 600 г арпаджик • 1 малка глава чесън • 1 к.ч. вино • 4-5 зърна черен пипер • 1 дафинов лист • 1 с.л. бра...

Байганети със сирене

Продукти: • 200 г сирене • 4 белтъка • 1 с.л. наситнен магданоз • 2-3 с.л. брашно • черен пипер, сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разбиваме белтъците на гъст сня...

Начало