Кулинарни рецепти » Елзаски сладкиш

 Елзаски сладкиш

Продукти за тестото:

• 80 г краве масло
• 80 г пудра захар
• 1 яйце
• 200 г брашно
• 1 ч.л. сода бикарбонат

За плънката:

• 80 г краве масло
• 100 г захар
• 2-3 яйца
• 80 г бадеми
• кората от половин лимон
• 60 г брашно
• 1 ч.л. сода бикарбонат

За глазурата:

• 100 г пудра захар
• 1 с.л. коняк или ром
• 1-2 с.л. вода

Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното със содата и захарта, прибавяме маслото, нарязано на парченца, и яйцето. Омесваме тесто и го разточваме на кръгла кора, с която покриваме дъното и стените на тавичка. Оставяме на хладно място.

Разбиваме маслото за плънката със захарта, постепенно прибавяме жълтъците и разбиваме до получаването на пяна. Прибавяме попарените, обелени и смлени бадеми, настърганата лимонова кора, брашното, пресято със содата, и накрая разбитите на твърд сняг белтъци.

Разстиламе сместа върху охладеното тесто и изпичаме сладкиша в умерена фурна. Още горещ го намазваме с глазура, която сме приготвили от пудрата захар разбъркана с коняка и малко вода.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Руло със сланина

Продукти: • кг свинско контра филе • 150-200 г сланина • 150 г кашкавал • 40 г краве масло • 5 скилидки чесън • магданоз • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: ...

Карамел Му

Продукти: • 1 пакетче краве масло • 2 ч.ч. захар • 250 мл прясно мляко Начин на приготвяне: Разтопяваме маслото на тих огън и прибавяме захарта, като непрекъснато бъркаме. Когато с...

Спаначени кюфтета

Продукти: • 1 кг спанак • 1 к.ч. ориз • 4 с.л. настърган кашкавал • 2 яйца • 4 с.л. галета • 3 с.л. брашно • 1 к.ч. олио • сол Начин на приготвяне: Нарязваме изчистения и...

Пинджур

Продукти: • 1 1/2 кг домати • 1 кг чушки • 4 патладжана • 2-3 люти чушлета • 7-8 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 4 с.л. оцет • 1/2 ч.л. млян черен пипер • 1 с.л. захар • 2 с.л. ...

Начало