Кулинарни рецепти » Празнична халва

 Празнична халва

Продукти:

• 1 кг захар
• 600 мл вода
• 1 равна с. л. лимонтузу
• 300 г брашно
• 1 ч.ч. орехови ядки

Начин на приготвяне:

Слагаме на котлона да заврат захарта, половината вода и лимонената киселина. Варим около 20 мин, докато сместа добие кафеникав цвят.

В друг съд разбиваме брашното с останалата вода на хомогенна смес и я прибавяме към захарния сироп. Бъркаме непрекъснато на огъня, като внимаваме да не загори. Сместа е готова, когато започне да се отделя от стените на съда.

Прибавяме изчистените орехови ядки и прехвърляме халвата в добре набрашнена тава. Отгоре също поръсваме с брашно и прибираме в хладилник, за да се стегне.

Преди сервиране нарязваме халвата, а брашното изтръскваме.

Автор: Снежана Кънева

Представяме Ви:

Зелен фасул с люти чушки

Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...

Бърз щрудел

Продукти: 1. 200 г готови кори 2. 2 ябълки 3. 4 с.л. захар 4. 3 с.л. смлени орехи 5. 1 яйце 6. 1 ч.л. канела 7. 1 пакетче краве масло Начин на приготвяне: Обелваме ябълките...

Зелен фасул – фрикасе

Продукти: • 1 кг зелен фасул • 1 с.л. брашно • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 2 яйца • 1 ч.ч. прясно мляко • магданоз • лимонов сок • черен пипер • сол Начин на пригот...

Пестил от сини сливи

Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не п...

Начало