Продукти: (за 4 порции)
• 2 кг миди с черупките
• 1 морков
• 1 глава лук
• 1 к.ч. олио
• 6 домата
• 1 глава чесън
• 2 с.л. препечено брашно
• 1 дафинов лист
• копър, магданоз, сол
Начин на приготвяне:
Варим мидите, докато се разтворят черупките. Изваждаме ядките и ги измиваме.
Загряваме олиото и задушаваме 15 мин ситно нарязания морков и едро нарязания лук. Прибавяме обелените и настъргани домати, заливаме с 1 ч.ч. вряща подолена вода, слагаме дафиновия лист и варим още 30 мин на умерено тих огън.
Слагаме мидите и счукания с малко сол чесън. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Печем в умерена фурна. Малко преди да извадим от фурната сгъстяваме с препеченото брашно, размито с 3 с.л. студена вода. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязани магданоз и копър.
Продукти: • 500 г макарони • 1 кг кайма • 3 белтъка • 300 г кашкавал • 1 к.ч. зехтин • 1 глава лук • 500 мл доматен сок • риган • черен пипер • сол За соса: • 8 с.л....
Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 200 г моркови • 1/4 ч.ч. настъргани домати • 1 глава лук • 1/2 връзка копър • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 1 ч.л. черен пип...
Продукти: • 500 г кайма (смес) • 1-2 глави лук • 1 яйце • 1 филия сух хляб (без кората) • 1 к.ч. прясно мляко • 1 люта чушка • кимион • бахар • черен пипер • сол • брашно за...
Продукти: • 5 кг корнишони • 1 пакетче черен пипер на зърна • стръкове сух копър • 2-3 по-едри глави чесън За маринатата: • на 700 мл вода - 1 пълна с.л. сол • на всеки буркан...