Продукти: (за 4 порции)
• 1 глава целина
• 300 г смес от морски дарове /скариди, калмари, миди и др./
• 1 ч.ч. сухо бяло вино
• 1-2 скилидки чесън
• 1-2 щипки сушен босилек
• 1/2 к.ч. зехтин
• 3 с.л. течна сметана
• смлян бял пипер, сол
Начин на приготвяне:
Разреждаме виното с 1 к.ч. вода и загряваме на огъня. Добавяме ситно нарязания чесън, посоляваме и поръсваме с босилек. Сипваме морките дарове във врящата смес и бланшираме 2-3 мин. Отцеждаме ги и ги оставяме на топло.
Обелваме целината и я нарязваме на пръчици. Пържим я 3-4 мин в сгорещения зехтин. Наливаме 1 к.ч. от винения бульон и задушаваме на тих огън до омекване.
Накрая разбъркваме със сметаната и сипваме в чиниите за сервиране. Отгоре разпределяме морските дарове и поръсваме с бял пипер.
Продукти: • 200 г сирене • 4 белтъка • 1 с.л. наситнен магданоз • 2-3 с.л. брашно • черен пипер, сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разбиваме белтъците на гъст сня...
Продукти: • 1 кг картофи • 700-800 г сурови червени пиперки • 5 яйца • 3 с.л. брашно • 4 с.л. олио • 4 с.л. натрошено сирене • 1 с.л. доматено пюре • 3 глави лук • 1 бучка /колко...
Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръ...
Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...