Продукти: (за 4 порции)
• 400 г почистени скариди
• 150 г настърган кашкавал
• 1 домат
• 1 ч.ч. течна сметана
• 2 с.л. коняк
• 1-2 щипки смлян бял пипер
• копър, магданоз
• сол
Начин на приготвяне:
Пущаме скаридите в кипяща подсолена вода, прибавяме магданоз и копър и ги попарваме 2-3 мин. Изваждаме ги, отцеждаме и ги оставяме на топло.
Застиламе дъното на малка тавичка с хартия и отгоре оформяме 8 кръгчета от настъргания кашкавал. Запичаме в гореща фурна, колкото кашкавалът да се разтопи.
После внимателно отделяме кръгчетата от хартията и увиваме с тях външната страна на малки формички, като леко притискаме краищата. Щом кръгчетата изстинат и добият формата на чашки, внимателно ги отлепяме.
Приготвяме сос, като разреждаме сметаната с част от скаридения бульон. Варим соса 5-6 мин на умерен огън, след което го подправяме с коняка, пипера и сол на вкус.
При поднасяне разпределяме скаридите в кашкавалените кошнички, гарнираме ги с доматени кръгчета и ги заливаме със сметановия сос.
Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...
Продукти: • 100 г натрошени бисквити • 100 г краве масло • 1 ч.ч. пудра захар • 2 с.л. какао • 1 ч.ч. смлени орехови ядки • 3 натрошени целувки • 1 с.л. ром Начин на приготвяне:...
Продукти: • 900 г картофи • 200 г моркови • 200 г телешка кайма • 1 с.л. олио • 1 пакет сос за макарони • 1 връзка босилек • 100 г сметана • черен пипер • сол Начин на приго...
Продукти: • 1 кг брашно • 1 яйце • 3 с.л. кисело мляко • 3 с.л. олио • 1 ч.л. захар • 1 ч.л. сол • мая колкото кибритена кутия • 200 г краве масло (леко притоплено) Начин на п...