Продукти: (за 4 порции)
• 24 сурови, необелени кралски скариди
• 1 по-едра червена чушка
• 50 г краве масло
• 2 с.л. зехтин
• 1 стрък лук
• 2 връзки лапад
• 2 лимона
• прясна мащерка,
• магданоз, риган
• сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Разтопяваме маслото и го смесваме със зехтина, ситно нарязаните лук и зелените подправки, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме хубаво и заливаме скаридите. Захлупваме и оставяме 1 нощ в хладилник. Накисваме 1 нощ 4 дървени шишчета във вода.
Задушаваме лапада на пара 7-8 мин. Правим от него подложки в чиниите за сервиране. Разрязваме лимоните на по-дебели филийки, а всяка от тях разполовяваме.
Нанизваме на шишовете по 6 скариди, като всеки шиш започва и завършва с парче лимон. Между скаридите слагаме парче чушка и печем на жар не повече от 4 мин., като обръщаме шишовете и мажем скаридите с марината. Сервираме ги върху листата от лапад, гарнирани с лимон.
Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...
Продукти: • 2 кг миди с черупките • 1 глава чесън • 1 к.ч. разтопено краве масло • сокът от 2 лимона • 1 с.л. ситно нарязан копър • сол Начин на приготвяне: Остъргваме добре ...
Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...
Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...