Кулинарни рецепти » Курник

 Курник

Продукти:

За тестото:

• 600 г брашно
• 1 1/2 ч.ч. прясно мляко
• 1 пакетче краве масло
• 25 г мая за хляб
• 1 жълтък
• 1 1/2 ч.л. сол

За палачинките:

• 11/2 ч.ч. прясно мляко
• 1 ч.ч. брашно
• 1 яйце
• 15 г краве масло
• 1/4 ч.л. захар
• 1/4 ч.л. сол
• 1 парченце сланина за намазване на тигана

За плънките:

• 450 г сварено кокоше месо
• 1 ч.ч. ориз
• 150 г пресни гъби
• половин пакетче краве масло
• 2 яйца
• 1 ч.ч. светъл “Бешамел”
• магданоз, черен пипер, сол

За намазване:

• 1 яйце

Начин на приготвяне:

Размиваме маята в малко хладко мляко и я оставяме на топло да втаса. После омесваме тесто от маята, млякото, брашното, жълтъка, солта и 25 г масло. Оставяме тестото да втаса при стайна температура.

Разточваме го на кора с дебелина 1 см. Намазваме кората с тънък слой масло, сгъваме я като плик и я оставяме 10 мин на студено. После отново я разточваме, намазваме я с масло и отново я сгъваме. Повтаряме тази операция общо 4 пъти.

Приготвяме палачинково тесто от изброените продукти и изпичаме тънки палачинки.

Варим ориза в подсолена вода, докато получим сипкава каша. Прибавяме нарязаните яйца, ситно нарязания магданоз и 1/3 от маслото. Опитваме на сол и разбъркваме. Нарязваме кокошето месо на късчета и го подправяме с 2/3 от Бешамела и половината от останалото масло. Запържваме нарязаните гъби в последното масло и ги смесваме с останалия Бешамел.

От тестото разточваме две кръгли кори с дебелина 5 мм. Едната кора трябва да е с диаметър 25 см, а другата – с диаметър 35 см. Слагаме върху малката кора палачинки . Върху палачинките разстиламе слой ориз. Отгоре слагаме палачинка и разстиламе слой кокоше месо. Отново слагаме палачинка и разстиламе слой гъби. Продължаваме така като редуваме плънките. Подреждаме плънките, така че да се получи хълмче. Покриваме хълмчето отгоре и от всички страни с палачинки. Накрая покриваме всичко с голямата кора и залепваме краищата й за долната кора.

Намазваме курника с разбитото яйце, украсяваме го с тънки тестени фигурки и отново го намазваме с яйце. Печем го при температура 200-220°С.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Зимен миш-маш

Продукти: • 8 печени чушки от консерва • 5-6 белени домата от консерва • 5-6 яйца • 100 г настъргано или натрошено сирене • 1-2 с.л. олио • 1 връзка магданоз • черен пипер, сол ...

Руло със сланина

Продукти: • кг свинско контра филе • 150-200 г сланина • 150 г кашкавал • 40 г краве масло • 5 скилидки чесън • магданоз • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: ...

Къдрава баница

Продукти: • 400 г кори за баница • 150-200 г сирене • 4 яйца • 300 мл газирана вода • 100 мл олио • 3-4 с.л. захар Начин на приготвяне: В намаслена тавичка слагаме две кори, к...

Кисели тиквички без варене

Продукти: (за 1 буркан) • 2 тиквички • 1 равна ч.л. сол • 1 ч.л. захар • 5-6 зърна черен пипер • 1 глава лук • 3 аспирина • копър • чесън • оцет Начин на приготвяне: Си...

Начало