Продукти:
• 100 г захар
• 1 ванилия
• 1 щипка настъргано индийско орехче
• 1 щипка сол
• 1 непълна ч.л. кардамон
• 200 г омекнало масло
• 3 жълтъка
• 275 г брашно
За намазване:
• 1 жълтък
• 1 с.л. прясно мляко
За украса:
• захарни пръчици или перлички
• стафиди
Начин на приготвяне:
Смесваме добре захарта,ароматите и солта /най-добре с миксер/. Разбиваме на крем маслото и жълтъците. Смесваме захарната смес с пресятото брашно и постепенно добавяме тази смес в жълтъчната. Завиваме тестото в целофан и го държим около час в хладилника.
Поръсваме работната повърхност с брашно и точим тестото на кора с дебелина около 1 см. Изрязваме с нож или формичка елхички, които редим в намаслена тавичка. Разбъркваме жълтъка с млякото и намазваме сладките. Украсяваме по желание и печем в предварително загрята на 175°С фурна..
Продукти: • 4-5 ябълки (в зависимост от големината им може да са по-малко или повече) • 2 яйца • 1 водна чаша захар • 1 водна чаша брашно • 1 пакетче бакплувер • 3/4 водна чаша кисе...
Продукти: • 1 1/2 ч.ч. прясно мляко • 1 1/2 ч.ч. олио • мая колкото кибритена кутия • 2 с.л. захар • 1 с.л. сол • 2 яйца • брашно около 1 кг За плънката: • 1 кг кайма • ...
Продукти: (за 1 буркан) • 2 тиквички • 1 равна ч.л. сол • 1 ч.л. захар • 5-6 зърна черен пипер • 1 глава лук • 3 аспирина • копър • чесън • оцет Начин на приготвяне: Си...
Продукти: • 500 г тиква • 300 г сушени плодове • 2 с.л. мед Начин на приготвяне: Почистваме тиквата и я нарязваме на парченца с размерите на локум. Нареждаме парченцата в дълбока т...