Кулинарни рецепти » Ватрушки

 Ватрушки

Продукти:

• 500 г брашно
• 150 мл прясно мляко
• 15 г мая
• 100 мл олио
• 130 г кристална захар
• 3 жълтъка
• 1 ванилия
• сол

За плънката:

• 300 г прясна сладка извара
• 100 г пудра захар
• 2 яйца
• 1 ванилия
• 150 г захаросани плодове или стафиди
• 30 г краве масло
• 1 яйце за намазване
• 50 г пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

От брашното, млякото, маята, мазнината, жълтъците, захарта и щипка сол приготвяме козуначено тесто и го оставяме да втаса. Приготвяме плънка от изварата, разбитите с пудрата захар и ванилията яйца, маслото и нарязаните на ситно захаросани плодове. Разбъркваме продуктите добре, за да получим еднородна смес.

Разточваме тестото на кора с дебелина около 2 см и с форма или с чаша изрязваме от разточената кора кръгове с диаметър 10 см, в средата на които правим с пръсти вдлъбнатини. Слагаме във вдлъбнатините по малко от плънката и с мокра ръка я разстиламе така, че да стигне до 2 см от периферията на кръговете.

Намазваме с разбитото яйце така приготвените ватрушки и ги оставяме да втасат. Намазваме втасалите ватрушки повторно с яйце и ги изпичаме в умерена фурна. Още топли ги поръсваме с пудра захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Солена торта с праз

Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...

Бърз щрудел

Продукти: 1. 200 г готови кори 2. 2 ябълки 3. 4 с.л. захар 4. 3 с.л. смлени орехи 5. 1 яйце 6. 1 ч.л. канела 7. 1 пакетче краве масло Начин на приготвяне: Обелваме ябълките...

Саздърма

Продукти: (за 1 кг месо) • 22 г сол • 5 г селитра • черен пипер • бахар • дафинов лист • чубрица Начин на приготвяне: Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и ...

Суфле от шунка и гъби

Продукти: • 200 г шунка • 10 сварени гъби • 100 г краве масло • 100 г брашно • 500 мл прясно мляко • 5 яйца • 100 г настърган кашкавал • черен пипер • сол Начин на приготвян...

Начало