Продукти за блатовете:
• 10 яйца
• 250 г пудра захар
• 250 г бадемови ядки
• 100 г шоколад
• 100 г брашно
• разтопено масло за ръсене
За първия крем:
• 2 яйца
• 70 г брашно
• 150 г кристална захар
• 500 мл прясно мляко
• 1 ванилия
За втория крем:
• 200 г краве масло
• 150 г пудра захар
• 1 с.л. какао
• 1 ванилия
• 250 г разбита сметана
Начин на приготвяне:
Разделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме с пудра захар, докато побелеят. Отделно разбиваме белтъците и ги съединяваме с жълтъците. С леко бъркане прибавяме смлените бадемови ядки, брашното и шоколада, разтопен на пара. Не смесваме с шоколада докрай, а оставяме тук-там бели ивици. Така тортеното тесто става по-интересно. Изсипваме получената смес в намаслена и набрашнена форма. Изпичаме в умерена фурна и разрязваме на два блата.
Към разбитите жълтъци за крема прибавяме пресятото брашно, захарта и малко от хладното мляко. Получаваме кашичка, която разреждаме с останалото кипящо мляко. Кипваме на огъня и бъркаме. Разстиламе крема върху единия блат и покриваме с другия.
Разбиваме маслото за втория крем заедно със захарта. Когато сместа побелее, поръсваме какаото и ванилията. С получения крем намазваме тортата отгоре и отстрани. Гарнираме я с разбитата сметана.
Продукти: (за 4 порции) • 500 г гъби • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 1 с.л. брашно • 1 л месен бульон • 1 к.ч. сметана • 2 твърдо сварени яйца • 1 с.л. ситно нарязан магданоз ...
Продукти: • 1 кг чушки • 200 г сирене • 3-4 яйца • 2 с.л. брашно • 2 ч.ч. прясно мляко • 1 к.ч. олио • магданоз • черен пипер • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушкит...
Продукти: • 1 кг чушки • 1 ч.ч. настъргано сирене • 4-5 скилидки чесън • 3-4 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги, почистваме ги от семките и ги п...
Продукти: • 5 кг червена капия • 4 кг червени домати • 1 кг картофи • 1 кг моркови • 600 г лук • 200 г чесън • 800 мл олио • 200 г захар • 80 г сол • 1 връзка магданоз Нач...