Продукти:
• 10 яйца
• 120 г стафиди
• 200 г бадеми
• 250 г пудра захар
• 300 г брашно
• 2 ванилии
• 200 г краве масло
• мармалад от кайсии или шипки
• шоколадови пръчици
За крема:
• 300 г захар
• 150 г краве масло
• 1 яйце
• 1 ванилия
Начин на приготвяне:
Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме маслото със захарта и към него при непрекъснато бъркане прибавяме жълтъците, смлените печени бадеми, стафидите и разбитите на сняг белтъци. Постепенно прибавяме и пресятото брашно, размесено с ванилията. Изсипваме сместа в предварително намазана с масло и поръсена с брашно форма за торта. Печем в умерено силна фурна до зачервяване.
Сваряваме захарта за крема в 1 ч.ч. вода. Когато сиропът се сгъсти, сипваме малко по малко в разбитото на пяна масло. При непрекъснато бъркане прибавяме разбитото яйце и ванилията.
Разрязваме с конец изстиналия блат надлъжно на две. Намазваме по средата с фин мармалад от кайсии или шипки, а отгоре и отстрани намазваме с приготвения крем. Украсяваме с шоколадови пръчици.
Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...
Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...
Продукти: • 500 г спагети • 300 г свинско месо • 3 домата • 1 зелена чушка • 1 голяма глава лук • 5 скилидки чесън • 50 г настърган кашкавал • 1 дафинов лист • 100 мл сухо бяло в...
Продукти: • 500 г обезкостено пилешко месо • 6 с.л. царевично брашно • 2 с.л. пшенично брашно • 1 ч.ч. пилешки бульон • 1 лимон За соса: • 50 г захар • 1 щипка сол • 2 ч.л...