Кулинарни рецепти » Салата от цвекло с чесново пюре

 Салата от цвекло с чесново пюре
/Гърция/

Продукти:

• 1 кг червено цвекло
• 1-2 с.л. оцет
• 1 ч.л. зехтин
• сол

За пюрето:

• 500 г картофи
• 1 глава чесън
• сокът от 1-2 лимона
• 3-4 с.л. зехтин
• сол

Начин на приготвяне:

Почистваме и измиваме цвеклото. Заливаме главата от цвеклото с вряща вода, захлупваме и варим на умерен огън 40-45 мин. Отцеждаме свареното цвекло, нарязваме го на парченца, посоляваме го на вкус и поръсваме със зехтина и оцета.

Отделно сваряваме картофите за пюрето, обелваме ги, намачкваме ги с вирица и ги смесваме със счукания чесън. Добавяме 3-4 с.л. вода, посоляваме на вкус и постепенно при непрекъснато бъркане сипваме зехтина и лимоновия сок. Бъркаме, докато получим гладка смес.

Изсипваме пюрето в средата на салатиерата, а около него разстиламе цвеклото.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кисели тиквички без варене

Продукти: (за 1 буркан) • 2 тиквички • 1 равна ч.л. сол • 1 ч.л. захар • 5-6 зърна черен пипер • 1 глава лук • 3 аспирина • копър • чесън • оцет Начин на приготвяне: Си...

Спаначник

Продукти: • 200 г брашно + 2 с.л. брашно за поръсване • 1 к.ч. вода • 100 г сирене • половин пакетче краве масло • 2 с.л. олио • 1 1/2 ч.л. оцет • 300 г спанак • 4 яйца /2 за тесто...

Солени пурички

Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...

Сладко от грозде

Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...

Начало