Кулинарни рецепти » Кисело-сладка леща

 Кисело-сладка леща

Продукти: (за 6-8 порции)

• 2 ч.ч. леща
• 1 глава целина с листата
• 2 глави лук
• 100 г сланина
• 5 с.л. брашно
• 2 кубчета зеленчуков бульон
• 3 с.л. оцет
• 1 к.ч. захарен сироп, приготвен от 1/2 к.ч. захар и 1/2 к.ч. вода
• 200 г кисели краставички
• 1 глава чесън
• 2 с.л. краве масло
• 2-3 ябълки или круши
• червен пипер
• сол

Начин на приготвяне:

Изчистваме целината, обелваме я и я нарязваме на кубчета, а стеблата и листата - на ситно. Наситняваме лука и чесъна. Сваряваме тези зеленчуци заедно с изчистената и измита леща в подсолена вода и ги отцеждаме.

Сгорещяваме мазнината и слагаме в нея брашното. Бъркаме и наливаме разтвореното в 300 мл вода 1 кубче бульон. В този гладък сос слагаме захарния сироп и оцета, прибавяме сварената леща и посоляваме.

Гарнираме ястието с кубчета изпържена сланина, наситнени краставички и задушени в бульона от второто купче круши или ябълки.

Автор: Елеонора Владимирова

Представяме Ви:

Питка Слънце

Продукти: • 1 кг брашно • 1 яйце • 3 с.л. кисело мляко • 3 с.л. олио • 1 ч.л. захар • 1 ч.л. сол • мая колкото кибритена кутия • 200 г краве масло (леко притоплено) Начин на п...

Кифли с локум

Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...

Сърца попска яхния

Продукти: • 700-800 г овнешки или свински сърца • 2/3 пакетче краве масло • 600 г арпаджик • 1 малка глава чесън • 1 к.ч. вино • 4-5 зърна черен пипер • 1 дафинов лист • 1 с.л. бра...

Тиквеник с ябълки

Продукти: • 400 г готови кори • 1 кг тиква • 2 средно големи ябълки • 1 ч.ч. захар • 100 г стафиди • 100 г смлени орехови ядки • 5-6 с.л. олио • 1 ч.л. канела • г краве масло ...

Начало