Продукти: (за 4 порции)
• 20 г сушени гъби
• 1 яйце
• 700 г телешка кайма
• 6 с.л. галета
• 1 връзка магданоз
• 2 глави лук
• 6 дълги ленти бекон
• 2 с.л. олио
• 2 с.л. горчица
• 2 с.л. захар
• 150 г бяла ряпа
• 150 г сметана
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Накисваме гъбите. Нарязваме ситно лука и магданоза. Отделяме водата от гъбите в друг съд, а тях смиламе. Омесваме каймата с яйцето, горчицата, лука, магданоза, гъбите, черен пипер и сол на вкус.
Предаваме на омесената кайма форма на хляб и я слагаме в тава. Покриваме "хляба" с беконените ивички. Печем във фурната 1 час при 200 градуса. От време на време овлажняваме "хляба" с водата от гъбите.
Обелваме ряпата, нарязваме я на резенчета и я запържваме в сгорещеното олио. Посипваме резенчетата със захар, наливаме 4 с.л. вода и задушаваме 10 минути. Подправяме със сол на вкус.
Изваждаме месния "хляб" от тавата, а отделения сос изсипваме в тенджерка, прибавяме сметаната и слагаме сместа на огъня да кипне. Подправяме с черен пипер и сол на вкус.
Поднасяме "хляба" с ряпата и сметановия сос.
Продукти: • 800 г свинско филе • 2 с.л. олио • 45 г масло • 1 голяма глава лук • 1 1/2 ч.ч. пилешки бульон • 150 мл сухо бяло вино • 1 дафинов лист • 250 мл сметана • 20 сухи син...
Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...
Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...
Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...