Кулинарни рецепти » Плодова шарлота

 Плодова шарлота

Продукти:

• 1 л прясно мляко
• 6 яйца
• 1 ч.ч. захар
• 30 г желатин /3 пакетчета сух желатин/
• 4 с.л. брашно
• 1 с.л. какао
• 1 ванилия
• 1 ч.ч. смлени орехи
• плодове - пресни или от компот
• бита сметана за гарниране

Начин на приготвяне:

Накисваме желатина в 1/2 ч.ч. студена вода. От студеното прясно мляко отделяме 250 мл, в което разбиваме жълтъците и брашното. Останалата част от млякото /750мл/ слагаме на огъня да заври, след което при непрекъснато бъркане прибавяме към него накиснатия желатин, захарта и яйчната смес. Продължаваме бъркането, докато получим крем с гъстотата на крем-ванилия.

След като сместа поизстине прибавяме постепенно разбитите на твърд сняг белтъци. Получения крем разделяме в 3 купички на 3 равни части. В първата слагаме 1 ванилия, във втората - какаото и в третата - орехите.

На дъното на форма за кекс или в по-дълбока кръгла форма, предварително обляна с хладка вода подреждаме парченца от пресен плод или плодове от 1 компот. Върху плодовете последователно разстиламе трите крема - ваниловия, какаовия, ореховия.

Оставяме готовата торта да престои 12 часа в хладилника, след което я потапяме за няколко секунди в гореща вода и я обръщаме върху чиния за сервираме. Гарнираме с парченца от плодове и бита сметана.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Раклети

Продукти: • 8 картофа • 250 г топено сирене • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите в леко подсолена вода, без да ги белим. Обелваме ги, разрязваме ...

Селска мешана туршия

Продукти: • 2 кг зелени доматчета • 2 кг пиперки от сорта Сиврия • 700 г малки морковчета • 700 г чорбаджийски чушки • 700 г краставици • 1 кг карфиол • 200 г целина листа • 1 кг ...

Свински хапки със сини сливи

Продукти: • 800 г свинско филе • 2 с.л. олио • 45 г масло • 1 голяма глава лук • 1 1/2 ч.ч. пилешки бульон • 150 мл сухо бяло вино • 1 дафинов лист • 250 мл сметана • 20 сухи син...

Селска чорба от агнешки чревца

Продукти: • 500 г агнешки чревца • 2 с.л. ориз • 1 връзка пресен лук • 1 връзка пресен чесън • 3 с.л. масло • 1 с.л. червен пипер • копър • магданоз • джоджен • девесил • 2 ...

Начало