Кулинарни рецепти » Паниран боб в пикантен сос

 Паниран боб в пикантен сос

Продукти:

• 500 г едър бял или кафяв боб
• 2 моркова
• 1 връзка корени (целина, джоджен, магданоз, пащърнак, копър)
• 1 глава лук
• 25 г подправка “Пикантина”
• сух джоджен
• 4 яйца
• 200 г брашно
• 200 мл олио
• 30 г краве масло
• 500 г домати
• 2-4 скилидки чесън

Начин на приготвяне:

Накисваме боба от вечерта в студена вода. В тенджера с плътен капак наливаме 1,5 л вода, слагаме измития боб, морковите, корените и обелената глава лук, цепната на четири. Варим на умерен огън, като внимаваме да не се развари бобът.

Прецеждаме сварения боб, като запазваме малко от бульона. Отстраняваме всички подправки, с които е врял, слагаме 20 г “Пикантина” и стрит сух джоджен. Разбъркваме добре в една посока.

Разбиваме яйцата. Загряваме олиото. Овалваме поотделно бобените зърна в брашното и ги натопяме в разбитите яйца с помощта на решетеста лъжица. Пускаме едно по едно зърната в сгорещената мазнина, като гледаме да не се допират. Изпържваме ги до златисто.

Настъргваме доматите. Събираме олиото и маслото и изпържваме доматите до изпаряване на водата им. Наливаме 1 ч. ч. от прецедения бульон и оставяме сока да поври още 5-6 минути. Преди да го свалим от огъня, прибавяме почистения чесън, малко стрит сух джоджен и останалата “Пикантина”.

Разбъркваме добре и след като поизстине, заливаме с него панирания боб. Преди сервиране леко загряваме и украсяваме с клонки магданоз и копър.

Автор: Радина Стоева

Представяме Ви:

Сладки с извара

Продукти: • 50 г брашно • 300 г орехи или фъстъци • 250 г захар • 200 г извара • 50 г сметана • 1 ванилия • 50 г пудра захар • 1 яйце • малко краве масло или друга мазнина Н...

Люти чушки по селски

Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...

Салата от зелени доматчета

Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръ...

Македонска мусака

Продукти: • 500 г кайма • 3-4 с.л. олио • 3-4 големи патладжана • 2 глави лук • 3 домата • 1 ч.ч. бяло вино • 1 кисело мляко • 1 ч.л. сода бикарбонат • 2 яйца • 1 с.л. брашно ...

Начало