Кулинарни рецепти » Пълнена кокошка по пловдивски

 Пълнена кокошка по пловдивски

Продукти:

• 1,5 кг кокошка
• 2 глави лук
• 1 к.ч. олио
• 1 и 1/2 к.ч. ориз
• 200 г гъби
• 200 г птичи дреболии
• 100 г масло
• 1 ч.ч. вино
• 1-2 с.л. брашно
• сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Почистваме кокошката и натриваме коремната кухина със сол. Приготвяме плънка от задушения в мазнина ситно нарязан лук, сварените и наситнени дреболии, гъбите, нарязани на лентички, и леко задушения ориз. Подправяме с черен пипер и сол на вкус.

Напълваме птицата с плънката и зашиваме отвора. Поставяме я в дълбок съд (за предпочитане от йенско стъкло), заливаме с бялото вино, захлупваме съда и задушаваме около 1 час в умерена фурна.

Сервираме във всяка порция парче месо от птицата и част от плънката, залята с винен сос, който сме приготвили, като сме сгъстили виното с препечено брашно.

Автор: Радка Бойчева

Представяме Ви:

Сладко от зелени шишарки

Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...

Бахур

Продукти: • 1 кг бял и черен свински дроб • 1 кг месо • 1 кг сланина от главата • 1 сърце • дебели свински черва • 200 г ориз • 70 г сол • 40 г стрита чубрица • 3 ч. л. бахар •...

Панирани свински котлети

Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...

Мезе за ракия

Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...

Начало