Продукти:
• 2 с.л. зехтин
• 140 г шарен бекон нарязан на кубчета
• 1 кг телешки или говежди пържоли на кубчета
• 4 с.л. брашно
• 750 мл червено вино или говежди бульон
• 4 стръкчета мащерка
• 600 г главички сладък лук
• 2 с.л. желе от червен или черен касис
• 1 с.л. червен винен оцет
• 1 жълтък
За коричката от горчица:
• 350 г брашно
• 1 с.л. синап на прах
• 200 г твърдо масло
Начин на приготвяне:
Загряваме половината зехтин в голям дълбок тиган и запържваме бекона за 1 минута - до златисто. Изваждаме с решетъчна лъжица и оставяме настрана. Поръсваме нарязаното месо с брашно и запържваме до кафяво в мазнината от бекона.
Връщаме бекона при месото, добавяме виното, мащерката и оставяме да заври. Покриваме с капак и оставяме да къкри за 2 часа като от време на време разбъркваме.
Загряваме фурната до 200 градуса. Объркваме главичките сладък лук с останалия зехтин, разстиламе ги в тавичка и запичаме за 45 минути до златисто.
За коричката от горчица пресяваме брашното, синапа в голяма купа и настъргваме вътре твърдото студено масло. Поръсваме с 8 с.л. вода и правим твърдо тесто. Завиваме го и оставяме да се охлади за 30 минути.
Добавяме печените лукчета, желето и оцета към месото, овкусяваме го и прехвърляме сместа в двулитров съд за пай. Увеличаваме температурат на фурната до 220°С.
Разточваме приготвеното тесто и го полагаме върху плънката. Смесваме жълтъка с малко сол и намазваме тестото. Запичаме за 30 минути или докато коричката стане хрупкава и златиста.
Продукти: • 1 кг зелен фасул • 1 с.л. брашно • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 2 яйца • 1 ч.ч. прясно мляко • магданоз • лимонов сок • черен пипер • сол Начин на пригот...
Продукти: • 1 кг чушки • 1 ч.ч. настъргано сирене • 4-5 скилидки чесън • 3-4 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги, почистваме ги от семките и ги п...
Продукти: • 900 г картофи • 200 г моркови • 200 г телешка кайма • 1 с.л. олио • 1 пакет сос за макарони • 1 връзка босилек • 100 г сметана • черен пипер • сол Начин на приго...
Продукти: • 1 ч.ч черни маслини • 1 кисело мляко • 1/3 ч.ч олио • 2 ч.ч брашно • 3 яйца • 1 бакпулвер • 1 щипка сода за хляб • масло за намазване на тавичката • сусам за поръсване ...