Продукти: (за 6 порции)
• 750 г телешко месо от филето, контра филето или бута
• 6 кръгли филийки хляб
• 2-3 с.л. брашно
• 2 ч.ч. леща
• 1 морков
• 1 парче целина
• 1 глава лук
• 1 пакетче краве масло
• ½ к.ч. прясно мляко
• черен пипер, сол
• мазнина за пържене
Начин на приготвяне:
Измиваме месото и го подсушаваме. Нарязваме го на 6 пържолки, които начукваме леко, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Овалваме пържолките в брашното и ги изпържваме от двете страни в силно сгорещена мазнина.
Избираме филийки с размерите на пържолите и ги изпържваме в половината от маслото. Върху всяка филийка слагаме по една пържолка.
Накисваме лещата за 2-3 часа в студена вода, след което я слагаме да се вари. Щом заври прибавяме изчистените и нарязани на големи парчета лук, морков и целина. Сваряваме лещата, изсипваме я в цедка, отстраняваме корените и претриваме лещата през цедката. Посоляваме на вкус, разбъркваме с останалото разтопено масло и разреждаме с прясно мляко до желаната гъстота.
Изсипваме пюрето в средата на широка чиния, а наоколо подреждаме медальоните.
Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...
Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...
Продукти: • 400 г добре отцедено кисело мляко • 2-3 яйца за панировката • галета • шарена сол • олио за пържене Начин на приготвяне: Отцеденото кисело мляко нарязваме на кубче...
Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...