Диетични рецепти » Шлемник байкалски сваля кръвното

 Шлемник байкалски сваля кръвното
Действа антиканцерогенно

Актуален проблем за медицината днес е хипертонията и сърдечно-съдовите заболявания, водещи до исхемични увреждания на органи и тъкани. Те са на второ място по причини за смъртност и за инвалидизаиция. По правило тези болести са съпроводени с нарушен обмен на мазнините. Повишен е холестеролът, триглицеридите и атерогенните липопротеиди.
При редовен прием на шлемник и това на пирацетем, като намаляващи мазнините в кръвта, са доказани някои преимущества на билката. Тя е практически нетоксична, активира силите на организма, като повишава съдържанието на антиатерогенните липопротеиди и намалява значително холестерола, триглицеридите и липопротеидите от атерогенен тип. При изследване на механизма на хипотензивното действие на байкалския шлемник голямо значение се отдава на седативното му действие върху централната нервна система. Успокояващото действие е показало много добри резултати и при т. нар. симпатико-зависими заболрявания, като високо или колебаещо се кръвно налягане, сърдечни аритмии, безсъние, тревожност, екстрасистоли, изпотяване, емоционална лабилност, колити и т. н.
Байкалският шлемник потиска процесите на окисление на мазнините. Той стабилиза клетъчната мембрана. Намалявайки спазмите на съдовете и усилвайки усвояването на кислорода и глюкозата, се подобряват когнитивните функции на мозъка и това доказва ноотропното му действие. Психологически тестове показват, че след 3-4-дневен прием на екстракта от билката вниманието и концентрацията са значително подобрени, а паметовите процеси в условия на психоемоционално натоварване са нормализирани. Билковият екстракт от байкалски шлемник повишава работоспособността и адаптивността на организма към климатичните промени, т. е. билката тонизира.
Тя е успешно приложима освен при атеросклероза на съдовете и при тромбози. Нямат основания опасенията на болни от хипертония, че при употреба на билката, кръвното може рязко да спадне. Направените изследвания доказват, че екстрактът от байкалски шлемник има меко действие. При двумесечен прием на екстракта антихипертензивното му действие продължава от 3 до 8 месеца.
Поредица от проучвания на редица медицински институти потвърждават антиканцерогенното действие на билката. Приложението му като коректор при химио- и лъчетерапия намалява необходимата доза на цитостатиците при реципрочно увеличение на тяхната ефективност. Ограничава се развитието на левкопения 2,8 пъти, като се стимулират кръвотворните костномозъчни функции.
Липсата на токсичност на екстракта от байкалски шлемник го прави широко приложим. Той няма странични ефекти и не създава зависимост при продържителна употреба.

Автор: доц. д-р Донка Байкова

Представяме Ви:

Златният мустак – златен лек от саксията

Златният мустак (Callisia fragrans) е сред растенията, добили голяма популярност с лечебните си качества. Препаратите, приготвени от него, потискат патогенната флора в храносмилателния тракт, облекчав...

Мандарината – кората побеждава рака

При китайците има обичай в новогодишната нощ да подаряват по две мандаринки, за да има в дома изобилие. Все пак, наименованието им – гум – на кантонски диалект означава злато. Всъщност тези кисело-сла...

Лещата - неподозирано лекарство

Родината на лещата е Югодападна Азия, където тя се отглежда вече четири хилядолетия. От всиечки бобови растения лещата има най-високо съдържание на белтъчини – повече от 40 процента от съдържанието. ...

Тялото ни изработва аспирин

Хората, които поддържат баланс на полезни вещества в организма си, могат да разчитат на защитните му сили Тялото ни е толкова съвършена система, че при добро хранене може само да изработва салиц...

Начало