Диетични рецепти » 5 факта за ориза

 5 факта за ориза

За половината от населението на планетата думите „ориз" и „храна" звучат по един и същ начин. В много страни той се смята за символ на благополучието и богатството, но това съвсем не е всичко.

Факт първи

Японците, живели преди векове, вярвали, че оризът има душа, и ако човек се отнася с
неуважение към него, ще бъде наказан жестоко от съдбата.

Факт втори

Лакомството е изключително полезно за организма - то не само компенсира енергийните ни загуби, но е и прекрасен източник на белтъчини (6,4 г на 100 г ориз), въглехидрати (72,5 г) и минерали (70 мг калий, 30 мг калций, 38 мг магнезий, 104 мг фосфор). В същото време в него има много малко мазнини (0,9 г).

Факт трети

Японски генетици са създали сорт, който може да помогне на диабетиците да забравят за лекарствата, понеже намалява нивото на кръвната захар, стимулирайки синтеза на инсулин от задстомашната жлеза.

Факт четвърти

Учените предполагат, че оризовите трици понижават риска от развитие на рак на дебелото черво.

Факт пети

Оризът се вари без масло и сол в пропорция чаша ориз на 1,25 чаши вода.

Автор: Мариета Тодорова

Представяме Ви:

Дафиновият лист лекува много болести

Като родина на дафиновия лист се смятат страните от Средиземноморието - Гърция, Турция, Италия, Франция, Испания, Португалия и др. По форма лавровото дърво прилича на красива зелена пирамида. То мо...

Митовете и истините за храната

Съществуват множество широко разпространени твърдения, които много от нас са склонни да приемат безрезервно. Как обаче показват фактите: Вярно ли е, че трябва да се яде често и по малко? М...

Фасулът - най-балансираният продукт

Ценността на балансираното хранене не е само в гордото изявление „Аз се храня правилно!”. Възможност да съставим меню, така че в него да участват всички хранителни вещества, необходими на организма ни...

Незаменимите моркови

Никак не е случайно, че тези сочни кореноплоди са любимо лакомство на зайците. Те правят очите им по-силни и зорки, зъбите - остри, козината - пухкава. Повече от 2 хиляди години се отглеждат на всички...

Начало