Диетични рецепти » Отслабваме ли правилно?

 Отслабваме ли правилно?

Ако искате да спазвате диета, започнете с въпроси към самата себе си. Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да се убедите в необходимостта от диета и да изберете своя индивидуална програма за намаляване на теглото и метод за самоконтрол.

Първи въпрос
Колко трябва да тежа?

На този въпрос най-точен отговор ще даде вашият лекар. Много по-важен е индексът на телесната маса, тъй като отчита и мускулната маса, и много други фактори. Помнете, съотношението ръст/тегло не е единствено и не винаги е най-важното.

Втори въпрос
Коя е идеалната за мен диета?

Универсалният отговор е такъв: всяка диета, която осигурява на организма целия комплекс от витамини и хранителни вещества, необходими за здравето, но съдържа по-малко калории, отколкото вашият организъм изгаря обикновено.

Трети въпрос
Колко често трябва да се тегля?

Кантарът ни помага в нелеката задача да отслабнем. Имайте пред вид, че повечето експерти препоръчват контрол на теглото един път седмично – не повече. А според други най-точната мярка за хвърлените килограми е размерът на вашите дрехи.
Не стигайте до крайности. Теглете се точно толкова пъти, колкото е нужно да поддържате душевното си равновесие.

Четвърти въпрос
Задължителни ли са физическите упражнения?

Не са задължителни, но се препоръчват. Без спортуване, много по-трудно ще отслабнете. Въпреки че половин час умерено физическо натоварване всеки ден е полезно, за да отслабнете без вреда за здравето. Това може да бъде ходене, бягане, чистене вкъщи – на практика всяка активна дейност.

Пети въпрос
Какво представляват калориите?

Калорията е единица за измерване на енергията, която се образува при изгарянето на хранителни вещества в организма при пълното усвояване на храната. Енергийната стойност на продуктите отговаря на калориите, които получава нашият организъм при пълното им усвояване.

Шести въпрос
Как да намаля употребата на захар?

Очевидно, като се откажете от сладките неща. Но също така е нужно да следите за „скритата” захар. Когато купувате продукти, четете внимателно надписа на опаковката и обърнете внимание на съдържанието на захар.
Запомнете, съставки като царевичен сироп, фруктоза и захароза, добавят в продуктите много калории и малко хранителни вещества.

Седми въпрос
Как да се предпазя от излишните килограми занапред?

Ако отслабвате постепенно и контролирате храненето – това е едно добро начало.
Помнете, тайната на идеалното тегло е в това, да балансирате нуждата си от енергия, измервана в калории. Приемайте достатъчно калории, за да осигурите на организма достатъчно енергия за деня, но не повече, защото излишъкът се натрупва под формата на мазнини.

Осми въпрос
Може ли диетата да причини здравословни проблеми?

Да, може! Недостигът на хранителни вещества и витамини, или обратното, излишъкът на някакви вещества, може да предизвика заболявания на сърдечно-съдовата система и стомашно-чревния тракт.
Диетата може да причини вреда на черния дроб, особено ако вече сте имали проблеми (хепатит, тежест в дясното подребрие след преяждане или употреба на алкохол, изменения в черния дроб, открити с ултразвукова диагностика и т. н.).
Установено е, че бързото отслабване се отразява зле на черния дроб. Защото води до отлагане на мазнини и оттам нарушава неговите основни функции. Ето защо на престаралите се с диетата пациенти, лекарите предписват хепатопротектори – препарати основно от растителен произход, които възстановяват чернодробната функция.
Един от тези препарати е Есливер Форте, но в България още го няма. В неговия състав едновременно влизат и фосфолипиди за защита на клетките на черния дроб и дневната доза витамини (В1, В2, В6, В12, Е, РР), необходими за диетата. Само че не си „предписвайте” препаратите сами: само лекар може да отчете всички противопоказания и да ви препоръча едни или други таблетки.

Девети въпрос
Как да отслабна без вреда за здравето си?

Необходимо е да се консултирате с диетолог. Само специалист може да препоръча подходящата за вас диета, а също така да ви предпише съответните препарати и витамини, които ще поддържат организма ви.

Автор: д-р Анета Стойкова, диетолог

Представяме Ви:

Какво рискуват жените?

Дамите с продължителен (над 35 дни) или нередовен месечен цикъл са изложени на двойно по-голяма опасност да се разболеят от диабет в сравнение с тези, които имат редовен мензис (на всеки 24-31 дни). Т...

Пектини при хипертония и затлъстяване

Страдам от високо кръвно налягане, Препоръчаха ми да включа в лечението си пектини като средство за стопяване на липидите. Искам да науча нещо повече за тяхната същност, каква е ползата от тях, има ли...

Динята - полезна и вкусна

Изборът на този плод напомня за някакъв ритуал, а всъщност си е чиста лотария. Докато не разрежем динята, ние не знаем на какво сме попаднали - на анемичен и съвършено безвкусен екземпляр или на сочно...

Панкреатитът изисква строга диета

При обостряне на болестта през първите два-три дни се препоръчва гладуване. След като започнете да излизате от острите фази на заболяването, трябва да се придържате към правилната диета. Всъщност болн...

Начало