Диетични рецепти » Полезните минерали

 Полезните минерали

На женската красота и здраве влияят освен витамините и цял комплекс минерални вещества. Те поддържат в организма оптимален киселинно-алкален баланс, обмяната на веществата, „изграждат” костите.

Желязо (Fe)

Желязото играе важна роля в организма: влиза в състава на хемоглобина, регулира имунната система, стимулира процесите на кръвотворене и е нужно на щитовидната жлеза. Благодарение на желязото тялото ни „диша”.

Едни от най-добрите източници на желязо са:
говеждото месо, черен дроб, заешко месо, карфиол, бобови, елда, ябълки, грозде.

Симптоми при дефицит на желязо:
- анемия;
- понижен мускулен тонус;
- нарушен вкус и обоняние;
- чупливи нокти и коса.

Калций (Ca)

Всичкият калций в организма е концентриран в нашите кости и зъби, чиято здравина той осигурява. И за това му помага фосфорът.
Магнезият и калцият поддържат сърдечно-съдовата система. За по-доброто усвояване на калция допринася витамин D. А самият калций ускорява метаболизма на желязото.
Калцият влияе и на нервната система, като не допуска безсъние.

Най-много калций се съдържа
в млякото и млечните продукти, включително сирене, риба (сардина, сьомга), соя и сушени бобови, ядки (фъстъци, орехи), семена и зелени зеленчуци.

Симптоми при дефицит на калций:
- рахит;
- остеомалация (костно метаболитно заболяване);
- остеопороза;
- проблеми със зъбите.

Магнезий (Mg)

Магнезият активира много ензимни реакции, което му отрежда важна роля в обмяната на веществата. Той има благоприятен ефект върху стомашно-чревния тракт, сърцето и нервната система. Микроелементът предотвратява стреса, особено в съчетание с витамин В6.
Магнезият е в състояние да спре болките на матката, пикочния мехур и жлъчката, черния дроб и бронхите. Освен това улеснява тяхното пречистване. Той е необходим на калция за изграждане на костната тъкан.
Магнезият има широка гама от репродуктивни функции: предотвратява патология на плода, прееклампсия (промени в плацентата при патологична бременност), преждевременни раждания и аборти.

Магнезий се съдържа в
суровия яйчен жълтък, черен дроб, ядки (бадеми, фъстъци, орехи), зеленчуци (домати, картофи, тиква), подправки (джоджен, магданоз), зърнени храни (овес, просо, елда), боб, маслини.

Симптоми при дефицит на магнезий:
- сърдечно-съдови заболявания;
- депресия;
- в бъбреците се развиват дегенеративни изменения.

Фосфор (Р)

Фосфорът се намира във всяка клетка на нашия организъм и участва във всички реакции. Но той не работи без калций и витамин D.
Фосфорът определя структурата на костите и зъбите, участва в усвояването на витамин В3, помага на организма да се възстанови бързо. Той е необходим на сърцето и бъбреците. Бременни и кърмещи жени трябва да го приемат два пъти повече.

Идеалният източник на фосфор е
костно брашно с витамин D. Много фосфор има в рибата, пилешкото и другите меса, яйцата, ядките, семената.

Симптоми при дефицит на фосфор:
- рахит;
- парадонтоза.

Йод

Елементът йод нормализира функцията на щитовидната жлеза, която влияе на обмяната на веществата и репродуктивната функция.

Основни източници на йод
морска риба, морско зеле (ламинария), млечни продукти, елда, мая, картофи, офика, плодовете на фейхоя, орехи.

Симптоми при дефицит на йод:
- гуша (увеличение на щитовидната жлеза);
- хормонални нарушения (хипотиреоидизъм - намалено производство на хормони от щитовидната жлеза);
- Изоставане в умственото развитие на децата.

Селен (Se)

Селенът влиза в състава на повечето ензими и затова е необходим за функциите на основните органи и системи. Но преди всичко, селенът е антиоксидант, предпазващ организма от токсините и различни заболявания. Селенът помага за усвояването на йода и недостигът му заплашва щитовидната жлеза със сериозни заболявания.

Богати на селен са
морските дарове, месните субпродукти, зърнените храни, гъбите и чесъна.

Симптоми при дефицит на селен:
- проблеми с кръвното налягане (аритмия, хипотония, слабост, загуба на съзнание);
- проблеми със сърцето (поява на сърдечна недостатъчност);
- остеоартроза.

Натрий и калий (Na и K)

Двата минерала са били открити по едно и също време и в човешкия организъм си оказват взаимно влияние. Натрият е минерал, който се намира най-много в солта (натриев хлорид).Колкото повече употребявате сол, толкова по-малко калий остава във вас (намира се в печените картофи, бобовите, бананите, сушените плодове), а това нарушава обмяната на веществата.
Калият нормализира нервната система, водно-солевата обмяна (подпомага отстраняването на излишните течности от организма), кръвното налягане.

Симптоми при дефицит на калий:
- задържане на течности в организма;
- синдром на хроничната умора.

При високо кръвно налягане,
количеството натрий, приеман с храната, трябва да се намали. По-специално това се отнася за прекомерната употреба на готварска сол.
Налага се да изключите от менюто си осолени, пушени и консервирани меса (шунка, бекон, осолено говеждо месо), колбаси, подправки като кетчуп, сос с черен пипер, соев сос, горчица. Натрият задържа течности в организма. От една страна - това е добре, защото предпазва организма от обезводняване. От друга - лошо, тъй като е причина за възникване на отоци.

Ако искате да съхраните калцият и другите минерали,
приемайте достатъчно натрий. Той осигурява нормалното функциониране на мускулите и нервната система.

Освен в готварската сол, натрий се съдържа
в морските дарове (стриди, раци), зеленчуци (моркови, червено цвекло, артишок), месни субпродукти (мозък, бъбреци). Да се увеличи неговото количество в организма е лесно, но да се намали - е сложно.

Симптоми при натриев дефицит:
- обезводняване;
- проблеми със сърцето и кръвното налягане.

Хром (Сr)

Заедно с инсулина регулира метаболизма на захарта и предпазва от развитието на диабет. Помага за намаляване на кръвното налягане.

Хромът се съдържа в
морските дарове (стриди, раци), млади пилета и просто месо, царевично масло и бирена мая.

Симптоми при дефицит на хром:
- атеросклероза;
- диабет.

Цинк (Zn)

Цинкът е нужен на организма за синтеза на белтъчини и ДНК, образуването на инсулин, за поддържане на киселинно-алкалния баланс. Той успокоява нервната система, съкращава мускулите и осъществява репродуктивните функции.
В организъм, богат на цинк, се отлага по-малко холестерол.

Съдържа се в
агнешкото и свинско месо, бирената мая и тиквените семки, яйцата и горчицата.

Симптоми при дефицит на цинк:
- бели петънца на ноктите;
- атеросклероза;
- при мъжете - хипертрофия на простатата.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

Лечебните свойства на целината

У нас целината (Apium glaveolens) е важен есенно-зимен зеленчук. Консумира се свеж, варен или изсушен, като подправка за туршии, салати, супи ястия. Семето се слага в месна кайма за ароматизиране. Н...

Всяка болест има билка в различен цвят

Жълто и оранжево - за стомаха Всички билки с жълти или оранжеви цветове са подходящи при заболявания на органи, които се асоциират с жълтия или оранжевия цвят. Те лекуват болести на черния дроб, ...

Специална диета предпазва от рак

За да не се допусне появата на рак на млечната жлеза през менопаузата, трябва да се съблюдава строг режим на рационално хранене. Хроничното преяждане, увеличената употреба на животински мазнини с висо...

Осем прости правила за тънка талия

Всички знаем, че ограничим ли храната – ще отслабнем. Не е необходимо обаче непременно да гладувате. Много по-умно от ваша страна ще бъде, ако веднъж завинаги разберете, че храната не ви е враг, стига...

Начало