Диетични рецепти » Витамин В12 повишава имунитета

 Витамин В12 повишава имунитета

В продължение на дълги години витамин В12 беше известен с ефикасното си противоанемично действие, а също така и като средство, нормализиращо състоянието на нервната система.
Научните изследвания през последните години установиха редица нови и досега неизвестни функции на този витамин. Приемането на подходящи дози от витамин В12 може да ни предпази от старческо слабоумие, да повиши имунитета, да окаже благоприятно действие върху обмяната на въглехидрати и мазнини, да предотврати развитието на атеросклероза и ракови клетки, да подобри функциите на сърцето и кръвоносните съдове.
Не е за учудване, че при недостиг на витамин В12 се развива умствена непълноценност, тъй като този витамин играе важна роля при синтеза и биохимичната обмяна на моноамините мелатонин и серотонин. Освен това витамин В!2 е от особена важност за функционирането на периферните нерви.
Витамин В12 влияе положително на интелектуалното развитие на човека, особено на способността му да запомня думи. А недостигът на този витамин може да предизвика старческо слабоумие, сходно с болестта на Алцхаймер. Симптомите са раздразнителност, загуба на памет и променено поведение.
Вегетарианците имат силно изразен дефицит на витамин В12, защото той се съдържа в черния дроб, месото, рибата, яйцата, млякото. Единствен източник на витамин В12 с неживотински произход са някои морски водорасли. Около 50 % от вегетарианците имат дефицит на витамин В12 и желязо.

Автор: Генчо Генев

Представяме Ви:

Хранителните добавки

Съществуват множество храни и растения, които оказват изключително добро въздействие върху човешкия организъм. Но как да извлечем полза от тях, без да ги търсим или приготвяме специално, още повече, ч...

Диета след инфаркт

Тя е много важна за успешното възстановяване на болния след инфаркта. Достатъчни са 1200-1500 калории дневно. Всеки трябва да помни, че инфарктът се развива от атеросклероза, а атеросклерозата - от по...

Хранене при начално перде

Методиката на д-р Хари Бенджамин за хранене при начален стадий на перде е изложена в книгата му “По-добро зрение без очила”, първото издание на която е излязло през 1929 г. в Англия. Според автора осн...

Шафранът - кралят на подправките

Шафранът се прави от тичинките на специале вид минзухар. За получаване на килограм от тази златна подправка са необходими 22 500 тичинки. Тази подправка е ценна не само заради изтънчения си вкус, но и...

Начало