В продължение на дълги години витамин В12 беше известен с ефикасното си противоанемично действие, а също така и като средство, нормализиращо състоянието на нервната система.
Научните изследвания през последните години установиха редица нови и досега неизвестни функции на този витамин. Приемането на подходящи дози от витамин В12 може да ни предпази от старческо слабоумие, да повиши имунитета, да окаже благоприятно действие върху обмяната на въглехидрати и мазнини, да предотврати развитието на атеросклероза и ракови клетки, да подобри функциите на сърцето и кръвоносните съдове.
Не е за учудване, че при недостиг на витамин В12 се развива умствена непълноценност, тъй като този витамин играе важна роля при синтеза и биохимичната обмяна на моноамините мелатонин и серотонин. Освен това витамин В!2 е от особена важност за функционирането на периферните нерви.
Витамин В12 влияе положително на интелектуалното развитие на човека, особено на способността му да запомня думи. А недостигът на този витамин може да предизвика старческо слабоумие, сходно с болестта на Алцхаймер. Симптомите са раздразнителност, загуба на памет и променено поведение.
Вегетарианците имат силно изразен дефицит на витамин В12, защото той се съдържа в черния дроб, месото, рибата, яйцата, млякото. Единствен източник на витамин В12 с неживотински произход са някои морски водорасли. Около 50 % от вегетарианците имат дефицит на витамин В12 и желязо.
Супер напитката се нарича витграс и се прави от пшеничени кълнове. Тя гарантира младост и красота, затова холивудските звезди я пият на закуска, преди занимания с йога и вместо енергетици. Тази тенден...
Ряпата е известна на хората от незапомнени времена. Още в древен Египет нея са я включвали в хранителната пирамида наравно с чесъна и зелето. Имало е години, когато ряпата е била смятана за храна на п...
Само при мисълта за храна сутрин ви се повдига. Можете да поемате единствено кафе. И в резултат ужасно огладнявате точно час преди обяд. Длъжни ли сте да закусвате? Да, след нощното гладу...
Плодовете на мушмулата зреят през септември, но остават на дървото и след окапване на листата, до към ноември. Те са кафявотзеленикави, кълбовидни, на върха с остатък от чашката, със сладко-тръпчив вк...