Диетични рецепти » 15 продукта срещу рака

 15 продукта срещу рака

Учените непрекъснато откриват нови продукти, предпазващи от рака. При това те са обикновени и лесно се приготвят.
„Провокаторите” за появата на раковите образувания са може би много на брой, но и до днес те не са известни на медицината. За някои лекарите са абсолютно сигурни. Сред тях е неправилното хранене. Като едно от най-опасните за появата на различни видове онкологични заболявания е червеното месо. Разбира се, продължава да стои въпросът как човек трябва да се храни не само, за да увеличи шанса си при защитата от раковите образувания.

Зеле
От всички зеленчуци зелето е най-богато на особени противоракови вещества, които блокират болестта на всички стадии – намаляват активността на гените, способни да развият болестта, предпазват от увреждане на генния материал и карат раковите клетки да намалят темпото на растежа си. Особено полезни са брюкселското зеле и броколито. Независими изследвания в Дания, Великобритания и Финландия показали, че дори и малки порции броколи (около 100 г на ден) са достатъчни да намалят риска от развитието на рак на простата и белия дроб. А брюкселското зеле, освен антиканцерогенни свойства, може да се похвали с големи запаси от калций, натрий, фосфор и желязо.

Кромид лук и чесън

И двата продукта са в състояние да предотвратят първоначалното увреждане на гена, което води до развитието на онкологично заболяване. Особено ефективна терапия срещу рак на дебелото черво е консумацията на чесън, като рискът се намалява със 70%. Хубаво е да се яде пресен чеснов лук, като той трябва да се намачка или фино да се раздроби, за да пусне „дъх” в продължение на 10-15 минути.

Домати

Полезността им се дължи на особени пигменти, които имат специален ефект за борбата с рака. Те могат да бъдат открити и в червения пипер. Доматите са полезни и като пресни, и на пюре, кетчуп, сок и дори като сосове. Проучването показва, че консумацията на доматен сок всеки ден в продължение на един месец намалява риска от появата на рак на простата с 20%.

Боровинка и малина

Боровинката отдавна е призната като зърното-чудо във всяко едно отношение. Има висока концентрация на антиоксиданти, защита при унищожаването на всички клетки на тялото, а тъмносиният пигмент, който се намира в нея, защитава зрението и предпазва в по-напреднала възраст от заболяване на очите. В нея, както и в малината, има елагинова киселина, предотвратяваща развитието на тумори в кръвта и по този начин не позволява на болестта да се развива.

Зелен чай

Той е един от лидерите по съдържание на антиоксиданти и склад от жизненоважни антиканцерогени – епигалокатехин галат, който пречи на растежа на тумора и намалява риска от първоначалната му поява. Доказано е, че дневна консумация на зелен чай (5 чаши дневно) намаляват и риска от поява на рак на гърдата. Добре е в зеления чай да не се добавя мляко, защото млечният протеин намалява антиоксидантните свойства на напитката.

Орехи

Изследователи от Университета в Калифорния установили, че редовната консумация на орехи може да повлияе на вече формирания рак. Експерименти с лабораторни мишки показват ефективността на ореховата диета в борбата срещу рака на простатата. При вече развита болест и консумация на 85 г орехи дневно, интензивността на болестта при гризачите намаляла с 30-40%. Мъжете имат и още една причина да похапват орехи. Благодарение на високото съдържание на растителни мазнини и минерали, се лекува сърцето и сърдечно-съдовата система и по този начин се удължава сексуалното здраве на представителите на силния пол.

Соя

Предимствата на соята в превенцията срещу рака официално са признати от Американския Национален институт по здравеопазването. Учени от Института от Колорадо смятат, че редовната консумация на соеви продукти (тофу, мляко, месо и др.) намаляват риска от развитието на рак на гърдата с 30%. От известна изследователска фондация след изследване на ангиогенезата твърдят, че соята предотвратява перфузия на туморните клетки.

Подправки

Любимото на мнозина индийско къри освен, че насърчава загуба на килограми, инхибира разделянето на раковите клетки. Този ефект има и куркумата или по-скоро нейната съставка куркумин. Учени от Токийския университет са изумени от терапевтичния ефект на подправката и дори са се опитали да синтезират изкуствено куркумин, но все още неуспешно. Тези вещества, според изследователите, са с много стабилен и мощен ефект върху раковите клетки и през следващите години се очаква да бъдат използвани при производството на лекарства.

Вино

Ползата от умерената употреба на алкохол е доказана в много области на медицината. Британски кардиолози са стигнали до извода, че всеки ден малка доза вино може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания и смърт. Американски психолози пък смятат, че жените, които редовно пият червено вино, са по-стройни. Преди година и половина от Американската асоциация за изследване на рака заявиха, че от слабия алкохол има полза. Чаша вино всеки ден е достатъчна, за да намали риска от развитие на рак на белите дробове с 2%, а по време на лечение на рак с лъчетерапия, съдържащите се в него антиоксиданти защитават здравите клетки от увреждане от радиацията. Това, разбира се, има и обратна страна. В края на миналата година Националният онкологичен институт на САЩ проведе изследване и установи, че консумацията на алкохол увеличава риска от поява на рак на гърдата.

Черен шоколад

Той е богат на антиоксиданти и така се предотвратява увреждането на здравите клетки и образуването на рак. За да купите най-добрия шоколад, това не означава „тъмно” и „горчиво”, а опаковки, в които са маркирани 65 и повече процента какао. Препоръчителната дневна дажба черен шоколад е 30-40 грама.

Кафе

Каквито и обвинения да получава тази напитка, за онколозите тя е със знак „плюс”. Учени от Медицинския факултет към Харвард са провели проучване и са установили, че всекидневната консумация на кафе, намалява риска от поява на рак с 16%. Чаша кафе сутрин е достатъчна за предпазване от рак на простатата, 3-4 чаши могат с 24% да спечелят борбата с рака на червата, а само две чаши на ден са достатъчни на жените срещу ендометриума. Истина е обаче, че има изследвания, които предупреждават, че по-голямата консумация на кафе увеличава риска от рак на гърдата и белия дроб, но мненията по този въпрос доста се различават. Експерти смятат, че ракът не се насърчава толкова от кафето, а от съпътстващите го навици като консумацията на сладки продукти и пушене.

Бобови растения

Тези растения от една страна съдържат големи количества фитоестрогени, които са показали ефективността си при предотвратяването на рак на млечната жлеза и белите дробове, а от друга – са богати на фибри, които почистват храносмилателния тракт. Резултатите от опити на Британското общество за изследване на раковите заболявания показват, че редовната консумация на тези вещества намаляват с 40% риска от развитие на рак на червата.

Банани

Още един продукт за прочистване на червата и в същото време начин за предпазване от тумори. Този плод е богат на захар и е отличен източник на енергия, както физическа, така и психическа. Но главното богатство на банана е витамин С. Той е необходим за нормалното съществуване на бъбреците, поддържа костите и съединителните тъкани здрави, а също така участва в усвояването на калция и витамините.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Шафранът - кралят на подправките

Шафранът се прави от тичинките на специале вид минзухар. За получаване на килограм от тази златна подправка са необходими 22 500 тичинки. Тази подправка е ценна не само заради изтънчения си вкус, но и...

Вредните храни не са чак толкова страшни

Разбира се, картофите, хлябът, маслото, колбасите, шоколадът, пицата, фъстъците определено вредят на фигурата. Но не и на здравето ни. Стига да ги консумираме в умерени количества, тези обвинявани в к...

Йодът – от него зависи здравето ни

Йодът участва в обмяната на веществата и помага на щитовидната жлеза в синтеза на два хормона – трийодтиронин и тироксин. Те играят значителна роля във всички органи и тъкани. Толкова са важни, че няк...

Ряпата лекува артрит

Ряпата е известна на хората от незапомнени времена. Още в древен Египет нея са я включвали в хранителната пирамида наравно с чесъна и зелето. Имало е години, когато ряпата е била смятана за храна на п...

Начало